Livia Stanciu îi răspunde lui Băsescu (Video)

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, a declarat marți, întrebată fiind despre acuzațiile lansate de Traian Băsescu luni, că în ultima perioadă au loc atacuri extrem de dure, nejustificate, la adresa magistraţilor, ceea ce „descalifică” România.

Băsescu a declarat, luni seara la B1 TV, că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu „din silă”, pentru că „sunt artizanii unui mod răvăşit de a a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat”, spunând că nu exclude „posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte”.

Livia Stanciu a spus că nu a urmărit afirmațiile lui Traian Băsescu, dar a precizat că este regretabil că un fost șef de stat s-ar putea exprima în astfel de termeni.

„Dacă dvs îmi spuneți că s-ar fi făcut acest gen de afirmații de către fostul președinte al statului, nu pot să spun decât că, din punctul meu de vedere, este regretabil că un fost președinte de stat s-ar putea exprima în astfel de termeni. De ce spun aceasta? Pentru că un președinte de stat, și eu spun cu atât mai mult un fost președinte, care are exercițiul mai multor mandate în această funcție, ar trebui să reprezinte un model de comportament public. (…) Așa cum mă cunoașteți, nu intenționez și nu voi intra niciodată în acest gen de dialog și mai ales nu înțeleg logica acestui tip de discurs dacă într-adevăr afirmațiile au fost de genul pe care le-ați spus. Aşa cum am spus-o şi în perioadele anterioare, nu m-a sunat preşedintele statului, nu înţeleg de ce ar trebui să mă sune acum. Am admirat poziţia preşedintelui din acea perioadă când reacţiile pe care le-a avut vizavi de sistemul judiciar le-am apreciat ca fiind corecte, de cele mai multe ori, în reacţiile faţă de judecători şi instanţa supremă au fost reacţii compatibile cu activitatea desfăşurată de judecători”, a afirmat Stanciu la sosirea la CSM.

Șefa Înaltei Curți a apreciat, întrebată despre atacurile lansate la adresa sa de către Băsescu, că „nu fac decât să ne descalifice ca ţară, să ne facă să pierdem de în ce în ce mai mult în credibilitate”.

„Asistăm în ultima perioadă la din ce în ce mai multe atacuri dure, extrem de dure, nejustificate de multe ori la adresa magistraţilor, cu deosebire la adresa celor care au instrumentat diverse dosare mari de corupţie. Aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca ţară, să ne facă să pierdem din ce în ce mai mult în credibilitate ca ţară din partea altor state şi cred că la acest lucru ar trebui să se gândească toţi cei care, indiferent că vorbim de oameni politici sau cei care, într-o formă sau alta, îşi exprimă puncte de vedere, uneori de-a dreptul iresponsabile cu privire la activitatea magistraţilor. Foarte rar, şi cred că veţi vedea, că preşedintele Înaltei Curţi – şi aici, sigur, vorbesc în nume personal – m-aş lăsa intimidată de reacţii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfăşoară judecătorul Livia Stanciu”, a declarat aceasta.

În ce privește afirmațiile lui Băsescu despre prezența ofițerilor acoperiți, sau a unor foști ofiteri acoperiți în magistratură, Livia Stanciu a spus: „Nu vreau să mai comentez aceste aspecte. Orice magistrat înainte de a fi numit – se fac verificări cu privire la acel magistrat, fiecare dă o declarație pe proprie răspundere, fiecare își asumă răspunderea”.

De asemenea, Livia Stanciu a răspuns și acuzațiilor ce i-au fost aduse după ce a declarat că Înalta Curte este un partener al DNA.

„Nu este pentru prima dată când sunt scoase din context afirmații ale președintelui ICCJ. Am spus că vom fi parteneri ai DNA în lupta împotriva fenomenului corupției. Cei răuvoitori au dat o altă conotație afirmației. Noi știm rostul pe care îl avem ca judecători. Judecătorul nu trebuie să fie tolerant cu cei care au încălcat legea”, a spus aceasta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.