Lui Viktor Orban îi explodează politicile în față

Un sondaj realizat la jumătatea lunii august arată că cetățenii care trăiesc în Ungaria nu văd cu ochi buni politica guvernului condus de Viktor Orban de a acorda asistență financiară substanțială etnicilor maghiari din țările învecinate și, mai mult, resping participarea acestora din urmă în procesul electoral din Ungaria.

Sondajul realizat de Institutul Publicus arată că ungurii nu se opun acordării cetățeniei ungare celor care trăiesc în țările învecinate sau în America de Nord, însă sunt nemulțumiți de privilegiile de care se bucură aceștia și mai cu seamă de distincția pe care legea o face între noii cetățeni și ungurii care lucrează în alte state pentru a oferi familiei o viață mai bună. Când vine vorba despre finanțarea unei academii de fotbal în Ținutul Secuiesc din România, ungurii sunt de-a dreptul revoltați, 81% opunându-se acestei inițiative a premierului Viktor Orban.

68% dintre ungurii intervievați susțin acordarea dublei cetățenii etnicilor maghiari din statele vecine. Susținerea aceasta variază în funcție de opțiunile politice: mai vocală la simpatizanții Fidesz și ai partidului naționalist Jobbik, în timp ce socialiștii și liberalii au obiecții chiar împotriva ideii de dublă cetățenie. 70% nu sunt de acord ca noii cetățeni unguri din România, Serbia sau Slovacia să beneficieze de concedii de maternitate, pensii sau reduceri de preț pentru călătorii pe spezele Budapestei, fiind mai îngăduitori (55%) doar în ce privește serviciile medicale

Critica cea mai mare la adresa politicii guvernamentale privește dreptul de vot al celor care, în multe cazuri, nici măcar nu au pus piciorul în Ungaria ai cărei cetățeni au devenit. Ungurii cu dublă cetățenie pot vota prin poștă, în timp ce cetățenii din Ungaria aflați la muncă în Occident trebuie să parcurgă sute de kilometri pentru a vota la ambasade și consulate, iar aceasta îi nemulțumește.

În plus, este cunoscut faptul că mare parte din noii cetățeni din țările vecine votează constant pentru partidul lui Viktor Orban, iar voturile exprimate de aceștia nu sunt supravegheate în mod independent și ar putea fi mai ușor manipulate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.