MAE: România salută demersurile pentru realizarea unui acord de încetare a focului în Siria

Ministerul Afacerilor Externe anunţă vineri că România salută demersurile recente ale comunităţii internaţionale pentru realizarea unui acord de încetare a focului în Siria şi deschiderea culoarelor de acces pentru asistenţa umanitară.

În acest context, ţara noastră va continua să acorde sprijin refugiaţilor sirieni şi statelor din vecinătatea Siriei care adăpostesc refugiaţi. La recenta Conferinţă a donatorilor pentru Siria şi regiune, desfăşurată la Londra în 4 februarie 2016, România a anunţat o contribuţie de 420.000 de euro, pentru anii 2016-2017, destinată în principal refugiaţilor sirieni din Turcia, Iordania şi Liban”, potrivit unui comunicat de presă remis de MAE Agenţiei MEDIAFAX.

De asemenea, România susţine necesitatea obligării părţilor implicate în conflict a opri deîndată atacurile asupra populaţiei şi obiectivelor civile şi de a asigura accesul neîngrădit al ajutoarelor umanitare, concomitent cu ridicarea asediilor asupra localităţilor şi oprirea bombardamentelor asupra cetăţenilor.

„Totodată, sprijină activ iniţiativa lansată de Emisarul Special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, privind procesul de consultare politică de la Geneva şi reluarea consultărilor foii de parcurs adoptată în Consiliul de Securitate al ONU”, potrivit sursei citate.

Marile puteri, printre care SUA şi Rusia, au convenit vineri asupra planului de încetare a conflictului armat în Siria şi să ofere acces transporturilor umanitare în oraşele aflate sub asediu, pentru reluarea negocierilor de pace de la Geneva dintre Guvernul sirian şi opoziţie, informează Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.