Marea răfuială din PSD

Soarele pare că a topit la PSD până și discordia mocnită din interiorul partidului, precum și jocurile de culise. Însă, în realitate, lucrurile nu au luat deloc o turnură estivală și calmă. Prin organizațiile din țară de unde au pornit mesajele de susținere pentru Sorin Grindeanu și fostul său cabinet nu este deloc liniște. Din contră, Comisiile de Etică, Integritate și Arbitraj ale partidului s-au pus pe treabă, la adăpostul concediilor, și vor să taie în carne vie, după cum li s-a solicitat, voalat, de la centru.

Același centru de comandă al PSD pregătește, departe de ochii publicului, fel și fel de variante de lucru privind o posibilă dispariție din fruntea partidului a lui Liviu Dragnea. Baronii mai mici sau mai mari de prin partid își fac o grămadă de planuri de viitor și trag fel și fel de sfori. În paralel, și formațiunea lui Daniel Constantin, cu care Victor Ponta cochetează de o lungă perioadă, lucrează pe brânci să se consolideze atât la nivel parlamentar, cât și național.

Șefia PSD, râvnită de mulți

Liderul PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, nu e chiar atât de liniștit pe cât vrea să pară. La fel și ceilalți centri de putere din PSD, care încearcă să se polarizeze. Cea mai mare amenințare care planează deasupra capului acestuia este procesul pe rolul ÎCCJ privind folosirea unor angajate la stat în munca de partid. Dacă Dragnea primește o singură lună de condamnare din cauza primului verdict cu suspendare în dosarul Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, totul se transformă în închisoare cu executare. Astfel, Liviu Dragnea va trebui să părăsească toate funcțiile publice. Sentința este așteptată în lunile octombrie – noiembrie. Tocmai pe acest fond, poziţia de lider al PSD este vizată de mai mulţi oameni din conducerea social-democraţilor. Deși controlează cu o mână de fier partidul, mulți din conducerea PSD își fac deja calcule privind ieșirea din joc a lui Dragnea, pe fondul judiciar. Șefia partidului, poziția de prim-ministru și multe alte privilegii sunt avute în vedere de liderii PSD, care se și văd instalați în fruntea PSD după execuția lui Dragnea.

Mihai Chirica, din nou în colimator

Biroul Permanent al Organizației Județene a PSD Iași le-a pus din nou gând rău celor de la Organizația Municipală care și-au arătat susținerea pentru fostul premier Sorin Grindeanu. Primii luați în colimator sunt primarul Mihai Chirica, viceprimarul Iașului, Gabriel Harabagiu, și fostul deputat Sorin Iacoban. Toți trei au fost dați pe mâna Comisiei de Etică, Integritate și Arbitraj a partidului. Li s-a cerut să dea noi explicații privind ieșirile lor din perioada crizei guvernamentale de 17 zile, semn că se vor lua și câteva decizii tranșante în privința acestora. Pe lângă cei trei, vor fi audiați și alți membri ai Organizației Municipale a PSD, pe care i-a luat gura pe dinainte. Organizația Județeană Iași a PSD s-a pronunțat, public, împotriva moțiunii de cenzură. Deși ideea unei posibile sancționări le surâde unora dintre pesediști, statutul prevede ca penalizările să fie date de forurile de decizie ale structurii în care au fost semnalate nereguli, adică de Organizația Municipală către Organizația Municipală. În acest caz, Comisia de Etică și Disciplină poate interveni doar dacă membrii sancționați depun contestații. „Hotărârea de sancționare adoptată de către organele competente la nivelul organizațiilor locale de la nivelul județului poate fi contestată în termen de 15 zile, la Comisia județeană/de sector de Etică, Integritate și Arbitraj“, se arată în articolul 34 din statutul PSD. Mai mult, conform aceluiași document, sancționarea disciplinară a primarilor și viceprimarilor intră în atribuția Comisei Centrale a formațiunii.

Pro România înghite partidulețe

Partidul Forța Națională a anunțat că a constituit noi filiale, multe din acestea fiind organizațiile PRU trecute în totalitate la noul partid. Printre filialele nou venite de la PRU se numără cele de la Maramureș, Brașov, Tulcea, Mureș, Constanța, Călărași, Ialomița și Giurgiu. Partidul Forța Națională, condus de europarlamentarul Laurențiu Rebega, își va desemna noul președinte la congresul din toamnă. Ulterior, micuța formațiune are în plan să facă fie o alianță, fie o fuziune cu alte formațiuni politice, în vederea creării unui pol patriotic care să reprezinte o alternativă la partidele care domină scena politică actuală. De fapt, Partidul Forța Națională este interesat de joncțiunea cu Pro România. Liderul Pro România, Daniel Constantin, și inițiatorul Forței Naționale, Laurențiu Rebega, sunt în negocieri avansate privind viitorul lor parcurs politic comun.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.