Măsură fără precedent a lui Putin: dejucarea unui complot sau schimbarea politicii în Caucaz și Ucraina?

Măsură fără precedent în timpul regimului Putin: un număr record de ofițeri de rang înalt din structurile de forță ale Federației Ruse au fost eliberați din funcție de liderul de la Kremlin.

Este vorba de 18 ofițeri cu atribuții foarte importante în Ministerul de Interne, Serviciul Federal Antidrog și Comitetul de Investigații al Federatiei Ruse, fapt care face ca presa internațională să aducă în discuție fie un complot împotriva regimului Putin, fie o schimbare radicală a poziției față de criza din Ucraina.

Decretele de demitere au fost semnate de președintele Vladimir Putin, iar serviciul de presă al Kremlinului a păstrat tăcerea asupra acestui fapt. Singurele surse oficiale care confirmă demiterile în masă sunt decretele ”Schimbări de personal în Comitetul de Investigații” și ”Schimbări de personal în autoritățile publice federale”, ambele publicate pe site-ul Kremlinului.

Printre cei demiși, cap de listă pare a fi Vladimir Rușailo, general-colonel, a cărui funcție nu este prezentată în decretele amintite. Se cunoaște însă că el activa în Ministerul de Interne încă din perioada lui Boris Elțîn si a condus o serie de operațiuni antiteroriste în războiul din Cecenia și în alte zone din Caucazul de Nord. A mai fost eliberat din functie generalul-maior Vasili Fedoruk, comandant adjunct al forțelor responsabile cu activitățile antiteroriste din regiunea Caucazului de Niord. A mai fost demis și colonelul de miliție Vladimir Didenko, sef al Directoratului de contracarare a extremismului din Ministerul de Interne al Federației Ruse.

Pe lângă cei trei ofițeri menționați au fost demiși ofițeri din diverse regiuni, printre care Iuri Lazarev, adjunct al Directoratului Antidrog din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin.

Apoi, au fost eliberați din funcție 11 șefi și adjuncți, precum generalul-maior Andrei Strijarov, adjunct al Biroului Comitetului de Investigații din Districtul Federal Sud, acolo unde se afla Rostov pe Don, orașul în care se găsește comandamentul forțelor ruse despre care se presupune că sunt implicate în operațiunile din Ucraina.

Amploarea măsurilor luate de Putin duce cu gândul la un mare eșec înregistrat în interiorul sistemului. Mai mult, televiziunile din regiunile Federației Ruse au primit un comunicat din partea Kremlinului în care se arata ca Vladimir Putin se va adresa națiunii la ora 19.30. Ulterior însă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că nu a fost planificată o asemenea intervenție a lui Putin.

Pe fondul acestor măsuri neașteptate luate de Kremlin, presa ucraineană speculează că ar putea fi vorba despre o legătură cu noua ipoteză lansată de serviciile secrete ucrainene privind catastrofa zborului MH17. Este vorba despre presupusa intenție guvernului rus de a dobori deasupra Ucrainei un avion aparținând Aerofolot, pentru a da apoi vina pe trupele Kievului si a crea astfel un pretext pentru o invazie în Ucraina.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.