Ministerul Mediului dă ordin pentru împuşcarea a 1.691 de animale protejate

Un ordin elaborat de Ministerul Mediului şi aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, propune împuşcarea a 1.691 de animale sălbatice strict protejate. Pe lângă urşi şi lupi, este vorba şi de împuşcarea a 474 de pisici sălbatice, fără să existe înregistrate pagube cauzate de această specie. Documentul poate fi consultat aici. Conform referatului de aprobare, semnat de directorul Adi Popescu, proiectul de ordin stabileşte nivelul maxim de intervenţie în cazul speciilor urs, lup şi pisică sălbatică în baza procedurii de acordare a derogărilor de la măsurile de protecţie strictă a speciilor de floră şi faună sălbatică, prin a cărui implementare se doreşte un impact pozitiv asupra stării de conservare a habitatelor naturale şi a speciilor sălbatice de floră şi faună protejate, având în vedere necesitatea evitării producerii unor evenimente care să pună în pericol sănătatea şi securitatea publică sau să producă diverse pagube”. Referatul stipulează că numărul de exemplare care se pot recolta din speciile urs, lup şi pisică sălbatică, supus aprobării prin ordin, a fost stabilit în urma propunerilor realizate de către Universitatea Transilvania din Braşov. Pentru prezentul proiect de ordin a fost obţinut avizul Academiei Române, conform prevederilor legale în vigoare, susţine Ministerul Mediului.

ONG-ul de mediu WWF susţine că prin acest ordin avem de a face cu o victorie a intereselor vânătoreşti. „Vânătoarea va fi singura alternativă de control a conflictului dintre om şi animalele sălbatice, dacă ordinul ministerial aflat în dezbatere publică până vineri, 30 septembrie, va trece mai departe. Și asta în condiţiile în care cotele stabilite de autorităţi se bazează pe un studiu care propune împuşcarea a 68 de râşi şi 474 de pisici sălbatice, fără să existe înregistrate pagube cauzate de aceste specii. Autorităţile nu propun nicio alternativă la vânătoare, cum ar fi implementarea de măsuri de prevenire a conflictelor cu animalele sălbatice, câini la stână, garduri electrice, repelente etc. Nici măcar sistemul de compensaţii, existent în acest moment, nu funcţionează eficient. În plus, deşi studiile de specialitate realizate de WWF şi alte ONG-uri arată că estimările efectivelor de animale sălbatice nu corespund cu realitatea, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor continuă să ignore experţii în conservare pe care îi consultă, legislaţia europeană aflată în vigoare şi cauzele reale ale problemelor”, susţin reprezentanţii WWF.

Potrivit ONG-ului de mediu, cotele sunt propuse în condiţiile în care ministerul acceptă parţial argumentarea celor care au făcut studiul – un colectiv al facultăţii Transilvania din Braşov, adică doar pentru urşi, lupi şi pisici sălbatice. Acelaşi studiu nu mai este considerat valabil când vine vorba de stabilirea cotelor pentru râs, deşi nu se oferă vreo explicaţie în acest sens. Mai mult, deşi 6 din 9 experţi din grupul consultativ pe carnivore mari au contestat studiul pe care se bazează hotărârea şi au cerut refacerea lui, opiniile lor au fost ignorate. „Pagubele raportate în studiu sunt de 66.779 de lei în cazul lupului şi 783.018 de lei în cazul ursului, pentru pisica sălbatică şi râs nefiind înregistrate pagube cauzate de aceste specii. Puse în contextul milioanelor de euro generate de industria vânătorii pentru aceleaşi specii – un trofeu de urs valorează în medie 8.000 de euro – motivaţia din spatele acestui ordin devine cel puţin îndoielnică. Mai mult, chiar dacă aceste compensaţii nu sunt semnificative la nivel macro, al unui buget de stat, ele se plătesc cu întârzieri semnificative iar procesul este îngreunat pentru păgubit”, susţin oficialii WWF România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.