Ministrul Aurescu, la reuniunea extraordinară pe tema imigrației clandestine

Astăzi, 20 aprilie 2015 a avut loc, la Luxemburg, o reuniune comună extraordinară a miniştrilor afacerilor externe şi a miniştrilor afacerilor interne din statele membre UE, având ca subiect aspecte de actualitate privind situaţia migratorie la nivelul UE, în contextul evenimentelor tragice petrecute la finalul săptămânii trecute în Marea Mediterană, după cum se arată într-un comunicat de presă primit la redacție din partea Ministerului Afacerilor Externe al României.

Miniştrii europeni au exprimat regret şi condoleanţe pentru tragedia înregistrată la 19 aprilie 2015, când un vas care transporta mai multe sute de persoane s-a scufundat în Canalul Siciliei, la nord de Libia, în sudul insulei Lampedusa. În lumina acestui eveniment, miniştrii afacerilor externe şi ai afacerilor interne participanţi din statele membre UE au exprimat voinţa politică pentru gestionarea eficientă a situaţiei migratorii din regiune în scopul formulării de soluţii comune ca răspuns la situaţia creată.

În cadrul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat profundul regret pentru tragedia umană fără precedent din Marea Mediterană, de natură să urgenteze formularea la nivelul UE a unui răspuns prompt la provocările generate de presiunea migratorie semnificativă căreia Uniunea este chemată să îi facă faţă. De asemenea, a reiterat solidaritatea politică a României cu statele UE afectate. Ministrul român a subliniat importanţa unui răspuns comun european adecvat, menţionând în acest context contribuţia deja substanţială a României la operaţiile Agenţiei europene FRONTEX (locul 1 în privinţa zilelor de desfăşurare, locul 2 în privinţa experţilor desfăşuraţi, locul 9 în privinţa echipamentului desfăşurat), care poate juca un rol important în continuare în formularea răspunsului la aceste provocări.

Bogdan Aurescu a menționat şi necesitatea unei acţiuni mai performante în strângerea de informaţii relevante pentru combaterea migraţiei ilegale, dar şi a identificării de fonduri pentru finanţarea acţiunilor de combatere avute în vedere.

Având în vedere complexitatea fenomenului migraţiei, şeful diplomaţiei române a reiterat nevoia unei abordări pe termen mediu şi lung a acestor provocări, inclusiv prin dezvoltarea dialogului cu ţările de origine a migranţilor ilegali, prin încurajarea politicilor în domeniul dezvoltării şi stimularea căilor de intrare legală în UE, ca factor important de descurajare a migraţiei ilegale şi de transformare a migraţiei într-un factor pozitiv de susţinere a dezvoltării economice şi sociale.

În cadrul reuniunii a fost abordată şi perspectiva organizării unui Consiliu European extraordinar la 23 aprilie, prilej cu care să fie analizate măsurile pe care Uniunea şi statele membre le-ar putea implementa în vederea stopării traficului de fiinţe umane, consolidării eforturilor pentru salvarea celor în pericol pe mare, întăririi cooperării cu statele terţe de origine şi de tranzit şi sprijinirii statelor membre UE cele mai afectate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.