Ministrul Stroe şi primarul Johannis critică proiectul lui Dragnea

Liberalii le-au transmis marţi colegilor de alianţă că vor avea nevoie de „multe runde de negociere” înainte să fie de acord cu proiectul de descentralizare, propus de Liviu Dragnea. Mesajul a fost dat prin intermediul lui Klaus Johannis, cel care se bucură de credibilitate atât în rândul primarilor, cât şi al opiniei publice.

Klaus Johannis a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, că a citit proiectul de descentralizare administrativă, transmis de Liviu Dragnea, dar nu are nicio intenţie să se pronunţe dacă este un proiect bun sau nu şi nici să depună amedamente, pentru că un asemenea proiect nu poate fi întocmit de un singur minister. „Eu am înţeles această documentaţie, pe care am primit-o neoficial – nu pe linie de partid, ci de la asociaţia municipiilor din România, am înţeles-o ca punct de pornire pentru începerea dezbaterii pe tema descentralizării”, a explicat primarul liberal.

În opinia sa, este necesară o descentralizare mult mai extinsă, însă un asemenea subiect „nu se poate aborda prin simpla iniţiere de către un minister”. „Este nevoie de o consultare cu politicienii locali, de o consultare a tuturor miniştrilor, după care este nevoie de acord politic. Sprijin descentalizarea, dar va avea nevoie de foarte multe runde de negocieri”, a conchis Johannis.

În aceeaşi idee, ministru Radu Stroe a transmis că MAI nu a fost consultat, deşi ar trebui să fie co-iniţiator pe un astfel de proiect. „În ceea ce privește descentralizarea unor componente ale Poliției Române, conducerea MAI consideră că orice inițiativă de acest tip trebuie să aibă în vedere toate efectele care ar putea fi generate, inclusiv asupra siguranței cetățeanului. În aceste condiții, MAI nu poate susține o astfel de viziune asupra descentralizării, neasumată de altfel nici de către Guvernul României”, a adăugat Stroe, într-un comunicat dat publicităţii.

Ministerul Dezvoltării Regionale a transmis asociaţiei municipiilor şi oraşelor un document care prevede o descentralizare mai extinsă decât în prezent. De exemplu, se propune ca MAI să cedeze consiliilor judeţene poliţia rutieră, precum şi companiile din subordinea MT. Documentul este întocmit sub forma unei ordonanţe de urgenţă. Ministrul Liviu Dragnea a declarat că susţine fără rezerve proiectul descentralizării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.