Mister în jurul lui Kim Jong-un: sora sa a preluat puterea sau liderul este arestat?

Liderul nord-coreean Kim Jong-un nu a mai fost văzut în public de mai bine de o lună, iar aceasta a dus la speculaţii cum că ar avea mari probleme de sănătate sau că la vârful ierarhiei de la Phenian au avut loc schimbări fundamentale. “Cu toată puterea concentrată în mâinile lui Kim Jong-un, regimul de la Phenian poate fi doar la un glonţ sau la un accident vascular cerebral distanţă de o mare criză”, scrie Los Angeles Times.

Astfel, o serie de specialişti în politica nord-coreeană sugerează că urmaşul lui Kim Jong-il ar fi arestat la domiciliu, îăn timp ce un institut condus de cetăţeni nord-coreeni care au fugit din ţară, North Korea Intellectuals’ Solidarity, susţine că sora cea mică a lui Kim Jong-un, Kim Yo Jong, s-ar afla cel puţin temporar la conducerea ţării, în timp ce el se recuperează dupa o suferinţă fizică.

Coreea de Nord, condusă de sora cea mică a noului Kim?

Potrivit lui Victor Cha, analist la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale, Kim Yo Jong a început să apară public la începutul acestui an, la evenimente de partid. „Este în mod clar un efort de a o prezenta ca o persoană importantă în cadrul sistemului”, a apreciat Cha. „Pot înţelege de ce se află într-o funcţie temporară. Este foarte dificil pentru sistemul nord-coreean să funcţioneze fără un membru al familiei Kim la conducere. Astfel, dacă Kim Jong-un este indispus, ea este singura disponibilă”, a subliniat el.

Potrivit lui Madden, Kim Yo Jong s-a născut în 1987 sau 1988 şi a învăţat la o şcoală particulară din Elveţia alături de Kim Jong-un, perioadă în care au trăit, cu nume false, la ambasada Coreei de Nord. Kim Yo Jong este cea mai mică dintre cei şapte copii pe care fostul lider nord-coreean Kim Jong-il i-a avut cu patru femei şi era foarte apropiată de tatăl său. Când s-a întors din Elveţia, a fost numită în funcţii importante din Guvern, iar în prezent şi-a asumat şi mai multe responsabilităţi.

„Dacă ea conduce de fapt ţara – având puţin peste 20 de ani – este alarmant. Înseamnă că este ceva grav cu Kim Jong-un şi există un vid de putere pe care încearcă cu disperare să-l umple”, a apreciat Cha.

Kim Jong-un, arestat la domiciliu

O interpretare cel puţin la fel de alarmantă a lungii absenţe a lui Kim Jong-un este cea oferită de Remco Breuker, profesor de studii coreene la Leiden. “Nu suntem siguri unde este sau ce se întâmplă. Nu ştim dacă este la spital sau sub arest la domiciliu”, a spus Breuker pentru ABC.

“Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Kim Jong-il în anii 1990. A lipsit din public ceva vreme. Acea perioadă este considerată acum drept una de consolidare a puterii. Absenţa lui Kim Jong-un ar putea indica mai multe lucruri. Este posibil ca ţara să treacă printr-o perioadă de reajustări, dar este prea devreme de tras concluzii”, spune preofesorul Felix Ptrikeeff, de la Universitatea din Adelaide, citat de Daily Mail.

“Există indiciile unei schimbări la vârf. De exemplu, Phenianul a adoptat o linie mai puţin dură în relaţia cu Sudul. Unii oficiali au vizitat Coreea de Sud, la Jocurile Asiatice, duminică. Au şi admis existenţa lagărelor de muncă din ţara lor, sugerând astfel că adopta o linie mai relaxată”, a mai spus Patrikeeff.

Un lider cu o mulţime de duşmani

Presa de la Phenian a anunţat, în luna septembrie, că liderul nord-coreean are probleme de sănătate, iar imediat experţii au sugerat că ar putea fi vorba fie de gută, fie de diabet, fie de obezitate, ca urmare a adicţiei sale pentru brânză, apărută în timpul studenţiei din Elveţia. Surse nord-coreene au precizat că tânărul lider şi-ar fi fracturat ambele picioare, tocmai din cauza problemelor legate de obezitate.

Pe de altă parte, unii analişti citaţi de Los Angeles Times susţin că Kim Jong-un ar fi fost ţinta unui asasinat sau a unei tentative de lovitură de stat. Cu siguranţă că tânărul lider şi-a făcut mulţi duşmani la Phenian, după ce a eliminat sute de personalităţi din aparatul de conducere. În decembrie 2013 a ajuns chiar să-şi execute unchiul, Jang Song Taek, care era vazut de Occident drept numărul doi al regimului. Asemenea epurări au condus la speculaţia că Kim Jong-un este un lider slab, disperat să îşi asigure controlul asupra regimului.

Indiferent de ceea se se întâmplă în realitate la Phenian, Coreea de Nord rămâne o naţiune nucleară, cu un program balistic care urmăreşte acum contruirea vectorilor de transport ai bombei atomice. De la venirea la putere a noului Kim, Phenianul a accelerat şi producţia de material fisionabil (atat plutoniu, cât şi uraniu), a pregătit mai multe teste nucleare şi a construit mai multe rampe de lansare ale rachetelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.