NATO: Rusia ar comite „o greșeală istorică” dacă va continua destabilizarea Ucrainei

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, apreciază, într-un interviu ce va apărea duminică în Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, că Rusia ar comite o „greșeală istorică” dacă ar continua să destabilizeze Ucraina.

Moscova ar face o „greșeală istorică”, cu posibile „repercusiuni importante în relația dintre Rusia și Occident”, a spus Rasmussen. Oficialul NATO a mai precizat că s-ar putea institui „sancțiuni severe împotriva economiei ruse”, asigurând totuși că membrii NATO „nu se gândesc la o opțiune militară”, relatează AFP.

De partea cealaltă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a îndemnat sâmbătă SUA să intervină pe lângă autorităţile de la Kiev pentru ca acestea să înceteze imediat operaţiunile militare pe care le desfăşoară în sud-estul ţării.

„O operaţiune punitivă în sud-estul Ucrainei plonjează ţara într-un conflict fratricid. Statele Unite trebuie să facă uz de influenţa sa pentru a obliga regimul de la Kiev, aflat sub controlul lor, care a declarat război propriului său popor, să înceteze imediat operaţiunile militare din regiunile din sud-estul ţării, să-şi retragă (forţele) şi să-i elibereze pe toţi participanţii la manifestaţii”, i-a spus la telefon Serghei Lavrov omologului său american, John Kerry, conform unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Conform sursei citate, Lavrov a subliniat totodată „importanţa implicării totale a medierii OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa)”.

„Mai există şanse (pentru aplicarea acordului de la Geneva), cu condiţia de a oferi o reprezentare adecvată tuturor regiunilor împlicate în proces şi de a-i interzice pe teroriştii din cadrul Pravîi Sektor, care au comis masacrul sângeros de la Odesa”, a spus oficialul rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.