Noroc de USL, ce s-ar fi făcut Băsescu fără Ponta şi Antonescu?

În câteva cuvinte, azi. Oricum am lua-o, e de aplaudat că USL vrea să salveze aparenţele, într-o ţară pusă la pământ de guvernările PDL Boc şi Ungureanu, fie şi cu preţul pierderii majorităţii după alegerile parlamentare din acest an (depinde de modul în care va fi manipulat electoratul de PDL-Băsescu). Dacă reuşeşte să aibă o majoritate parlamentară sigură acum, Guvernul USL poate forţa şi alegerile parlamentare anticipate în august, care să-i asigure un ascendent (să nu se compromită de tot la guvernare până în noiembrie). A fost o mişcare deşteaptă acceptarea asumării guvernării de către USL, până la urmă, în spatele ei fiind şi acest calcul, al declanşării alegerilor parlamentare anticipate, care să legitimeze Guvernul Ponta (şi noua putere, a USL). Deocamdată, premierul Ponta trebuie să fie preocupat de intrarea în campania electorală pentru alegerile locale. Anunţul ferm că nu se va atinge de directorii de la „deconcentrate” ai fostei coaliţii guvernamentale n-are darul să liniştească apele în teritoriu, aceşti directori ai PDL-UDMR-UNPR vor trage voturile după ei la alegerile locale. Lasă că ar fi culmea să reprezinte actualii prefecţi ai PDL noul guvern al USL. Sigur, nu e cazul să fie destabilizate instituţiile statului, printr-o epurare inversă, dar o forţare a demisiei lor ar merita să fie pusă pe tapet – în stil american: am venit noi, plecaţi voi de bunăvoie, v-aţi umplut sacii. Aceeaşi situaţie ar trebui să fie la centru şi cu „intelectualii lui Băsescu”, profitori care au diabolizat USL şi pe liderii USL – cu ce obraz mai pot ei să reprezinte noua putere, a USL? Onest ar fi să demisioneze din funcţii. Chiar sunt curios să văd cum se schimbă discursul oportunist al tuturor intelectualilor lui Băsescu, acum, mi-e greaţă numai să mă gândesc. M-aş mira, apoi, dacă noul Guvern Ponta ar descoperi sifonările banilor publici către toţi mercenarii fostei puteri (inclusiv din presă), să poată să pună lucrurile la punct, pe termen scurt – eventual, prin trimiteri în judecată. Sunt atâtea de făcut…

Va trebui să aflăm cum stăm cu moştenirea cea grea, de fapt, preluată de la guvernarea fostei coaliţii parlamentare şi abia după aceea să ne facem iluzii. Băsescu se laudă că Ministerul Finanţelor are vistieria plină (brusc, a descoperit că va creşte economia dacă va creşte consumul, întregindu-se salariile şi pensiile, tăiate în numele austerităţii; cu un an în urmă nici nu voia să audă de încurajarea consumului, pe care-l considera groparul viitorului României, cum de a uitat?). Deocamdată, venirea USL la guvernare are darul să mai descreţească frunţile românilor. Chiar şi pe cele ale protestatarilor din Piaţa Universităţii (rămaşi în stradă din 13 ianuarie 2012, de necrezut), cărora le-a mai rămas un deziderat de împlinit: demisia lui Băsescu! Să dea Dumnezeu să redescopere românii de rând bucuria de a trăi, din acest an. Cel puţin deocamdată, USL rămâne speranţa tuturor că se va termina măcar cu nebunia austerităţii duse la extrem (de altfel, în plan mondial, s-a întors roata, mai toţi economiştii şi finanţiştii, inclusiv premiaţi Nobel atrag atenţia că tot răul se trage de la austeritate, care a falimentat economiile). Oare când va reuşi USL să repornească economia, să găsească bani pentru îndreptarea prostiilor făcute de corupţii din PDL-UDMR-UNPR şi să arunce la gunoi legile austerităţii (trecute în virtutea reformei prin Parlament prin responsabilitatea guvernamentală a lui Boc şi a acoliţilor lui)?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.