Scumpiri masive pe piața imobiliară

DCIM100GOPROGOPR0540.JPG

Apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti, înregistrând un avans cu circa 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată o analiză realizată de site-ul Imobiliare.ro.

„Piaţa imobiliară dă semne de revenire încă din toamna anului trecut. Primăvara aceasta surprinde însă în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, cu creşteri lunare susţinute în majoritatea oraşelor. Preţurile actuale sunt susţinute de o creştere mare a cererii. Ne aflăm aşadar într-un context de piaţă favorabil de achiziţie, cu o prognoză de creştere a interesului şi preţurilor în perioada următoare”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, într-un comunicat al companiei.

Analiza privind evoluţia preţurilor în marile oraşe din ţară arată că apartamentele noi s-au scumpit cel mai mult în Bucureşti iar în prezent preţul mediu pe metrul pătrat util este de 1.850 de euro.

„Indicele Imobiliare.ro arată un avans cu 17% la nivelul preţului mediu solicitat pentru locuinţele situate în imobile finalizate în ultimii 5 ani. Astfel, apartamente care se vindeau sub 1.590 de euro/mp util în aprilie 2023 pot fi cumpărate acum cu un preţ mediu de 1.850 euro/mp util”, se menţionează în analiza citată.

O majorare cu 5% a preţului mediu solicitat pentru apartamentele noi din Capitală a fost observată, totodată, în ultima lună. Aceasta indică un flux semnificativ de proprietăţi noi intrate în piaţă cu preţuri mai mari.

În Bucureşti există, în momentul de faţă, circa 50 de proiecte rezidenţiale de diverse dimensiuni care au un termen de finalizare pe parcursul acestui an, potrivit informaţiilor colectate de Imobiliare.ro. Cele mai multe apartamente noi ar urma să fie date în folosinţă în zona de nord a oraşului, dar şi în sudul şi în vestul Capitalei. Vorbim, astfel, despre extreme ale pieţei, nordul oraşului fiind cunoscut pentru proprietăţile dezvoltate la standarde ridicate pentru care sunt solicitate unele dintre cele mai mari preţuri nu doar din Bucureşti, ci şi din ţară, în timp ce în celelalte două zone cumpărătorii pot găsi unele dintre cele mai accesibile variante.

„Interesul pentru proprietăţile noi din Capitală, atât apartamente, cât şi case, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 22% comparativ cu intervalul similar din 2023, într-un ritm mai alert decât cel aferent locuinţelor vechi. În acelaşi timp, cunoscutele probleme din relaţia autorităţilor cu dezvoltatorii au generat o scădere cu 15% a ofertei pe segmentul nou, până la 13.700 de proprietăţi”, relevă analiza Imobiliare.ro .

Potrivit analiştilor, dacă vorbim strict despre potenţialii cumpărători care şi-au îndreptat atenţia spre apartamentele aflate în imobile finalizate începând cu 2020, putem spune că cei mai mulţi dintre ei au pus sub lupă oferta disponibilă în arealul Militari-Gorjului-Lujerului-Uverturii.

Expansiunea puternică pe segmentul rezidenţial nou din sudul oraşului a stârnit, de asemenea, interesul acestora, locul al doilea în clasament fiind ocupat de cartierul Berceni. Acesta a fost urmat îndeaproape de alt cartier din vestul oraşului, Drumul Taberei. Zona Ozana-Theodor Pallady din estul Capitalei, intens dezvoltată în ultimii ani atât pe plan rezidenţial, cât şi comercial a atras, la rândul său, un număr considerabil de potenţiali cumpărători.

În ceea ce priveşte Cluj-Napoca, acesta este cel mai scump oraş din ţară pentru cumpărătorii interesaţi de un apartament nou. Preţul mediu solicitat pentru aceste proprietăţi a ajuns până la sfârşitul lunii trecute la valoarea de 2.874 euro/mp util. Practic, o persoană care vrea să cumpere o locuinţă nouă plăteşte 164 de euro în plus pe metrul pătrat decât dacă ar opta pentru o proprietate disponibilă pe piaţa veche.

„Ce trebuie notat, însă, este avansul redus înregistrat în ultimele 12 luni la nivelul preţurilor, de circa 6%. Doar în Constanţa preţurile s-au majorat într-un ritm mai lent”, susţin analiştii.

Interesul potenţialilor cumpărători a gravitat şi în acest oraş către proprietăţile noi la începutul anului. Cu toate acestea, locuinţele vechi vin puternic din urmă, creşterea înregistrată la nivelul cererii fiind mai mare în cazul lor, arată datele Imobiliare.ro.

În Braşov, cumpărătorii interesaţi de achiziţia unui apartament nou plătesc acum preţuri cu 12% mai mari decât în perioada similară a anului trecut. În medie, poţi cumpăra un apartament aflat într-un imobil finalizat în ultimii 5 ani cu 2.211 euro/mp util.

Chiar dacă locuinţele noi costă mai mult, proprietarii au operat scumpiri mai semnificative în cazul locuinţelor vechi. Majorările depăşesc, de această dată, 18%. Cu astfel de preţuri, Braşovul îşi păstrează poziţia a treia în clasamentul celor mai scumpe oraşe din ţară pentru cei care îşi doresc să devină proprietari, subliniază analiza Imobiliare.ro.

„La începutul acestui an potenţialii cumpărători şi-au concentrat atenţia pe proprietăţile noi disponibile la nivelul pieţei locale. A fost vizibilă, însă, o scădere cu 15% a cererii, fapt care ar putea indica o domolire a interesului de achiziţie venit din partea micilor investitori. Oferta de proprietăţi noi, chiar dacă a fost modestă cuprinzând doar 1.200 de locuinţe, a crescut, lucru rar întâlnit în rândul marilor oraşe”, se mai arată în document.

De asemenea, apartamentele noi din Timişoara au ajuns să fie scoase la vânzare la preţuri care le depăşesc pe cele din Capitală, conform Indicelui Imobiliare.ro, după scumpiri cu aproape 15% în 12 luni. Pe piaţa rezidenţială locală a putut fi observat, astfel, al doilea cel mai semnificativ avans la nivelul preţurilor în rândul marilor oraşe din ţară, depăşit doar de cel înregistrat în Bucureşti.

În prezent, un apartament finalizat în oraşul de pe Bega în ultimii 5 ani poate fi cumpărat cu 1.885 euro/mp util.

„Locuinţele noi au fost, totodată, cele mai atractive pentru potenţialii cumpărători în primul trimestru din 2024, în ciuda faptului că nivelul interesului pe plan local a fost mai restrâns decât la începutul anului trecut. Oferta de apartamente şi case noi a inclus aproape 2.000 de unităţi în acelaşi interval de timp, fiind cu 19% mai bogată decât în trimestrul I din 2023”, susţin analiştii.

De asemenea, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare în Constanţa a înregistrat în ultimele 12 luni cea mai mică variaţie şi a ajuns la 1.733 euro/mp util. Interesul potenţialilor cumpărători pentru proprietăţile noi din acest oraş a urmat o puternică tendinţă de creştere în prima parte a acestui an, raportat la situaţia înregistrată în perioada similară din 2023. Raportul dintre numărul de potenţiali cumpărători existenţi la nivelul pieţei şi oferta de proprietăţi noi de pe plan local a fost mai mare aici decât în celelalte cinci centre regionale majore din România.

Potrivit Imobiliare.ro, apartamentele noi din Iaşi sunt acum considerabil mai scumpe decât anul trecut. Preţul mediu pe care îl achită cumpărătorii a ajuns la 1.629 euro/mp util, după o majorare cu 12% în ultimele 12 luni. Chiar dacă locuinţele noi se vând în continuare cu preţuri mai mari faţă de cele de pe piaţa veche, ritmul în care au crescut preţurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat. Discutăm despre un avans cu circa 13% până la valoarea de 1.578 euro/mp util.

Începutul anului a adus o creştere cu 15% în materie de cerere pe piaţa locală, Iaşiul depăşind toate marile oraşe din ţară la acest capitol. Şi de această dată, atenţia potenţialilor cumpărători a fost canalizată în primul rând pe apartamentele şi casele noi.

Imobiliare.ro este site-ul de imobiliare din România cu cea mai mare încredere în rândul utilizatorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

9 Comentarii

  1. 1850 Euro pe M2…Ha Ha Ha…fat frumos..creste int-un an cit altzii in 10…
    la ce salarii sunt …numai exceptzionali…numai exceptionali

  2. sa fim seriosi, daca gloabele de rromani ar ridica privirea din pamant sa se uite stanga/dreapta la noile ansambluri si constructii, ar vedea ca peste 3/4 din apartamente sunt goale… se vinde doar in zonele mai centrale si unde se gaseste mai ieftin. nu mai sunt bani, iar in vest pe partea de spatii comerciale deja sunt nu doar investitori ci si banci care dau faliment. in Bucuresti, sunt mai multe spatii de inchiriat la parterul blocurilor si magazine inchise, decat au mai ramas deschise. inutil sa vorbim de credite

  3. In Bucuresti, vezi spatii comerciale goale, in paragina, de vanzare sau de inchiriat – unele sunt de cate 3-4 ani, nimeni nu se inghesuie. Apartamente goale de vanzare sunt si alea de cate 4-5 ani, romanii tineri se pregatesc de plecari definitive. Aiurelile agentilor imobiliari, cu procente, mii de Euro/mp, sunt vise de noapte.

  4. In România există top trei afaceri speculative : specula cu alimente; specula cu energia și specula cu „emobiliarele”. Cele trei mari sectoare speculative trag nivelul de trai mult în jos cu consecințe devastatoare pe termen lung.

  5. Statisticile astea ar trebui sa fie facute pe baza preturilor de tranzactionare de la notariat, si nu folosind preturile de strigare de la mica publicitate, unde oricine poate incerca marea cu degetul cerand oricat pe apartament sperand sa faca afacerea vietii, sau doar ca sa vada ce se intampla. Macar ar trebui luata in considerare o marja de negociere, si abia dupa aia facute statisticile.

  6. BAMPIRII imobiliari SPERA sa SUGA și mai mult Sângele BOBORULUI.
    În CURAND vor suge alte Cestii.
    Au DARAMAT o Tara ca NU mai au Romanii unde sa se imPuieze …
    Căzăturile din Curs de Dreacks.
    Era RAU la Comuniști sa stai O Viata IN CHIRIE de 150 lei lunar la Leafa Medie de 2500 lei lunar.
    Era Domiciliul TAU pe Viata, aveai o Adresa FIXA și SIGURA.
    Dacă era caz de SPITAL sau PUSCARIE tot Acolo o găseai cu TOATE ale TALE, OBIECTE, SCRISORI, FOTOGRAFII, AMINTIRI.
    ACUM?
    IN Caz ca scapi de SPITAL sau DIN Pușcărie (mai sigur …)iti este FRICA sa îmbătrânești ca TE MUTA alde GODEII in Toată FIREA la Azil, Morga, Mormânt și IAU TOOOT: CASA,OBIECTE,BANI,BIJUURI,HAINE.DAR sunt mereu în Ziere Consumatori AnGrosisti de KK CARE sustin
    ca NICIODATA România NU a dus-o mai Bine
    Imbecili,Narozi,Criminali

  7. PS AM uitat sa scriu ca dacă NU ai avut pe Careva sa iti aibă Grija de CASA, când revii NU mai ai decât STRADA și Canalele și Boscheți VARA.
    ADICA se extermina Poporul ROMAN, CASELE fiind una dintre ARME

  8. Catre Redactia Cotidianul: Stabiliti regula de scriere a comentariilor sa nu se mai amestece aiurea majuscule cu minuscule. Interziceti comentariile „CONTESTATARULUI”, ce pare a fi inapoiat mintal dupa modul cum scrie!!!

  9. Făcut anul trecut evaluare cu evaluator oficial. Imediat căutat pe net ofertă asemănătoare; aceiași suprafață, an construcție, același cartier. Evaluare cu aproape 50% mai mare!!!!
    De o lună s-a vîndut ap asemănător pe scară. Evaluarea de anul trecut față de prețul auzit, de la președintele de bloc, fiind încă cu 20% mai mare.
    PS Nu pun preț pe ce zice președintele. Încep să bag de seamă că aceștia, precum administratorii, sînt fie pensionari, sub 55 de ani, din MAI sau cu slujbe ciudate. Unii zic că-i vorba de mici gheșefturi, trag ca muștele la miere, s-au obișnuit cu ciubucuri, contracte umflate de înteținere și reparații, nicidecum c-ar fi ceva organizat sau sarcină de servici de unde, de fapt, nu ieși niciodată la pensie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.