Noua lege a salarizării elimină tichetele de masă

Proiectul legii salarizării unitare a fost depus la Senat de către ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, după două amânări. Documentul, semnat de 205 parlamentari PSD și ALDE, elimină tichetele de masă, conform unei înțelegeri cu sindicatele, susține oficialul Guvernului. În locul acestora s-a acceptat norma de hrană. „Nu se dădeau pentru toţi salariaţii (tichete de masă – n.r.). Noi am avut o discuţie şi cu sindicatele, au agreat această formulă. Sunt mult mai siguri că fiind prinsă în Legea salarizării această normă de hrană o vor lua”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.

Inainte să depună proiectul, Olguța Vasilescu a participat la şedinţa grupului senatorilor PSD. Ministrul susține că forma depusă la Senat a suferit modificări minore, solicitate de parlamentari, precum „ajustări” în cazul salariilor din educaţie, dar care nu afectează prevederile importante. „Există un algoritm foarte clar de calcul. M-am uitat şi eu la foarte multe dintre lucrurile pe care le-au reproşat în dezbaterea publică. Mi-am dat seama că nici măcar nu au citit legea şi probabil când va veni în Parlament şi vor avea ocazia să o dezbată vor fi obligaţi să o şi citească”, a susţinut ministrul Muncii. Conform Olguței Vasilescu, până la 1 iulie legea ar trebui să intre în vigoare. „Eu cred că atât cât a mai rămas din luna aceasta şi luna viitoare urmează să dezbatem legea. Mai rămâne luna iunie, în care ne luăm marja că poate fi atacată la CCR sau poate fi retrimisă la Parlament de preşedintele Iohannis, pentru că vrem să o aplicăm de la 1 iulie”, a spus ministrul.

Medicii primari vor primi în următorii ani 3.700 de euro pe lună, un asistent principal 5.100 de lei, un profesor universitar 13.600 de lei, un învățător 5.400 de lei, un plutonier de armată sau de poliție 3.600 de lei, un actor 6.900 de lei. Acestea sunt principalele sume prevăzute în viitoarea lege a salarizării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.