Noua revoluție a eșuat deja

1. Radicali, dar naivi

Spiritul revoluționar al mișcării de stradă a fost deja deturnat. Ceea ce era extrem de clar în imaginea colectivă a mișcării (schimbarea) s-a pulverizat în abordările individuale ale celor care au fost invitați să reprezinte mișcarea, la televiziuni sau la Cotroceni.

În ansamblul ei, mișcarea s-a născut dintr-o conștiință morală anti-vechiul-sistem. Deturnarea s-a întâmplat imediat ce, individual, mișcarea a acceptat personalizarea discuțiilor: cine să vină în locul vechii clase politice, cine să fie în noul guvern, cine… cine… cine… acest tipar de abordare duce la ocultarea problemei: Sistemul.

Schimbarea Sistemului nu poate fi o problemă de persoane (de personal), ci o problemă de legislație. De Constituție, în primul rând. Reprezentanții actualei clase politice au deturnat spiritul mișcării cu o întrebare capcană: vreți, voi, cei din mișcare, să faceți partide noi?

Nu aceasta era (este, va fi) problema. Cancerul din Sistem e problema. Metastaza acestui cancer. Diagnosticul acesta îl rostește oricine nu face parte din Sistem. Dar tratamentul? Care e tratamentul? Altă clasă politică? Nu. De o mie de ori nu. Alt cadru legislativ al vieții politice? Da. Dar acest alt cadru va rămâne o lozincă dacă nu spui cum îl faci.

Așadar, cum? Prin convocarea unei Adunări Constituante nedependentă de actualul Parlament. Convocare ce are a fi negociată: la o masă, actualul Sistem, la cealaltă, oamenii conștiinței anti-vechiul-sistem. Arbitru? Președintele.

Noua Constituție are a fi cadrul impersonal al schimbării pe care cea mai mare parte a societății o dorește.

2. A fost emoție, n-a fost organizare

Următoarea mișcare radicală a străzii are nevoie de premize programatice și organizatorice care să fi fost elaborate înaintea oricăror emoții colective.

La fel ca în noiembrie 2015, decembrie 1989 ne-a prins fără aceste premize. A fost vina intelectualilor noștri.

Azi, la fel – vina le aparține din nou. Ne trebuie un think-tank care să plece de la premiza că actualul Sistem e integral ticăloșit. Rolul acestui think-tank are a fi acela de a gândi pașii prin care putem trece de la un Sistem la altul. Nu de la un guvern la altul!

3. Ce este actualul Sistem?

Îl voi descrie per contrarium, prin intermediul legilor pe care noul sistem are a le elabora:

  • o lege pentru înființarea unui Parchet de Conturi, care să primească sesizările Curții de Conturi cu privire la cheltuirea banului public (aceste sesizări merg, acum, la Parlament și mor acolo!);

  • o lege pentru alegerea prin vot universal direct a șefilor parchetelor;

  • o lege care să limiteze la două mandatele primarilor și președinților de consilii județene;

  • o lege pentru înființarea unui organism independent de control al banilor colectați de partide;

  • o lege pentru inprescriptibilitatea infracțiunilor de corupție;

Ați înțeles spiritul revoluționar al acestui set minimal de legi? Ele nu pot fi constituționale sub actuala Constituție.

4. Președintele

Dacă actualul președinte nu va găsi soluția pentru o Adunare Costituantă semi-politică, va fi vinovat de menținerea la putere a vechiului (actualului) Sistem. Și se va compromite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.