Cine este noul premier desemnat de președintele Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a semnat vineri decretul de desemnare a lui Pavel Filip drept candidat la funcția de prim-ministru.

Decretul a fost semnat după ce o nouă majoritate parlamentară, formată de 55 de deputaţi, grupată în jurul Partidului Democrat al lui Vlad Plahotniuc, şi-a înregistrat declaraţia la Preşedinţia Republicii Moldova pentru susţinerea candidatului propus de Partidul Democrat (PDM) Pavel Filip, pentru funcţia de premier.

Timofti a anunţat din greşeală, vineri seară, că premierul pe care urma să îl desemneze era Vlad Filat, generând stupoare câteva secunde, după care s-a corectat, prezentând scuze şi precizând că de fapt era vorba de Pavel Filip.

„Am primit semnăturile de la 55 de deputaţi care îl susţin pe domnul Filat…, îmi cer scuze… pe domnul Filip”, a declarat Nicolae Timofti, citat de Unimedia.

Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal, aprobă nominalizarea lui Pavel Filip pentru funcția de premier.
„Noi suntem bucuroși că am reușit să evităm alegerile anticipate. E timpul să începem a munci pentru oameni”, au fost primele declarații ale lui Ghimpu după anunțarea decretului de către Nicolae Timofti.

Pavel Filip este candidatul majorității, și nu a lui Vladimir Plahotniuc, a susținut liderul PDM, Marian Lupu.
Politicianul spune că această candidatură a fost aleasă după lungi dezbateri și negocieri în cadrul majorității nou formate.
„Domnul Plahotniuc nu a propus candidatura domnului Filip. Candidatura dl. Fillip este rezultatul acelor dezbateri pe care le-am avut. Sperăm să ajungă la cel mai înalt nivel”, a declarat Marian Lupu.

Desemnarea lui Filip s-a făcut după ce Ion Păduraru, desemnat candidat de premier de către Timofti joi seara, a anunțat vineri că se retrage.

La un miting în această săptămână, Filip îi asigura pe protestatari că oligarhul Vladimir Plahotniuc este cel care va face ordine în țară.
„Am fost parte în Guvernului Republicii Moldova și am obosit să lucrez în condiții de război politic. PD a reușit să întrunească o majoritate parlamentară stabilă și va propune un candidat care va face ordine în țară. De astăzi înainte sunt sigur că în Republica Moldova va fi disciplină, dreptate, ordine și bunăstare. Felicitări!”, a declarat Filip, citat de Unimedia.

Potrivit Publika.md, Pavel Filip este inginer de profesie şi a venit în politică în 2011, când prin decret prezidenţial este numit în funcţia de ministru al Tehnologiei Informaţiei. Doi ani mai târziu este reconfirmat pentru acest portofoliu. Pavel Filip s-a evidenţiat şi prin elaborarea Strategiei Moldova Digitală 2020.

Prin Strategia Moldova Digitală 2020, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor şi-a propus să dezvolte societatea informaţională modernă şi sectorul Tehnologiilor Informaţionale din Moldova, scrie site-ul citat. Efortul lui Pavel Filip a fost recunoscut la Geneva unde a fost decorat cu medalia Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor.

Până să ajungă în Guvern, timp de trei ani s-a aflat la cârma Societăţii pe Acţiuni „TUTUN-CTC”.

Presa de la Chișinău a mai relatat vineri că Pavel Filip locuiește într-un imobil de lux din sect. Buiucani al capitalei, casa fiind înregistrată pe numele unuia din cei doi copii ai oficialului, acum în vârstă de 24 de ani. Aceasta însă nu se regăsește în declarația cu privire la venituri și proprietate a funcționarului.

Primele declarații ale premierului desemnat

„Sunt conștient de perioada deloc ușoară în care se află Republica Moldova. Vreau să mulțumesc membrilor Parlamentului care și-au pus semnătura pentru a mă înainta. Multumesc mult domnului președinte”, a declarat Filip, citat de Unimedia.
„Urmează să începem a lucra așa precum prevede decretul președintelui. Vor fi purtate negocieri cu fracțiunile parlamentare pentru a lua în calcul doleanțele lor. Nu vreau să vin cu o dată concretă de prezentare a Guvernului, ne vom stradui într-o perioada cât mai scurtă”, a mai spus acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.