Nu Brexit-ul e marea problemă, ci căderea economiei chineze

În acest moment, la nivel global, riscul cel mai mare îl reprezintă alunecarea dură a economiei chineze și declanșarea unei crize a sistemului ei financiar și bancar, consider Mihai Nichișoiu, directorul diviziei de fonduri a Tradeville, Vanguard Asset Management.

“Pieţele globale suferă un şoc sever în această dimineaţă – cu lira sterlină la minimele ultimilor 30 de ani, bursele de acţiuni pierzând până la 10%, iar aurul la 1.350 dolari/uncie – întrucât ipoteza de lucru a fost în permanenţă cea potrivit căreia Marea Britanie va decide sa rămână în Uniunea Europeană.

În spaţiul G7, inclusiv în Marea Britanie, autorităţile financiare se vor regrupa şi vor încerca stabilizarea pieţelor financiare prin intervenţii directe şi linii de lichiditate – să nu uităm că există deja un plan pentru o asemenea situaţie de urgenţă.

Pe termen mai lung, însă, „Brexitul” se adaugă unei lungi liste de riscuri globale – pe care, ironic, ieşirea Marii Britanii din UE nici măcar nu ocupă prima poziţie. Un risc mult mai important se referă la eventualitatea unei alunecări dure a economiei chineze şi a unei crize a sistemului lor financiar/bancar”, a declarat Nichișoiu, conform unui comunicat de presă.

Conform acestuia, sistemul imunitar al burselor de acţiuni era oricum deja slăbit de trauma celui mai sever debut de an din istorie. “În condiţiile în care dobânzile vor rămâne la niveluri excepţional de mici, în unele cazuri chiar negative, iar riscurile globale abundă, foarte probabil alocările de capital la nivel global se vor îndrepta tot mai mult către aur. În 2016, activele tradiţionale de refugiu, în particular aurul, sunt adevăraţii câştigători ai concursului de împrejurări”, a spus Nichișoiu.

În ceea ce priveşte activele româneşti, dimineaţa aceasta a arătat încă o dată corelaţia strânsă cu pieţele externe – acţiunile de la BVB au replicat căderea burselor europene, cele mai afectate fiind băncile; dobânzile titlurilor de stat locale au crescut, riscul lor fiind asimilabil periferiilor, iar leul s-a depreciat, îndeosebi faţă de dolarul american.

Cel mai probabil, pieţele de la Bucureşti vor rămâne dependente şi în perioada următoare de riscurile globale, în timp ce Banca Naţională ar putea deveni tentată să reia procesul de relaxare monetară întrerupt anul trecut, a conchis Nichișoiu. Recent, Fondul Monetar Internaţional a avertizat China în legătură cu riscurile ce ameninţă economia sa, ca urmare a creşterii rapide a creditării şi a datoriilor, fapt care face incertă perspectiva pe termen mediu. În concluziile evaluării anuale a economiei Chinei, aşa-numitul articol IV, prezentat la Beijing, FMI a recunoscut că perspectivele imediate ale gigantului asiatic s-au îmbunătăţit datorită politicilor de stimulare, dar că este nevoie să fie abordat şi subiectul privind excesul de credite şi capacitatea de producţie.

Prim-adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internaţional, David Lipton, a subliniat, într-un comunicat, progresele “inegale” ale reformelor derulate de Guvernul chinez, care au făcut ca ameninţările să fie în continuare ridicate şi amortizoarele de şocuri să fie “erodate”.

FMI a semnalat că perspectivele pe termen mediu pentru economia chineză sunt umbrite de creşterea rapidă a creditelor, de excesele de capacităţi structurale şi de un sector financiar “tot mai mare, opac şi interconectat”. Bursele europene s-au prăbuşit în această dimineață. Indicele Stoxx 600, ce reuneşte cele mai importante companii europene, a căzut cu peste 6,78%, în timp ce lira se tranzacţionează la o cotaţie de 1,3880 pentru un dolar american, niciodată în 31 de ani moneda britanică nefiind atât de slabă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.