×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 20 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:35
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
O misterioasă solie saudită în Israel
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

În presa arabă și israeliană s-a propagat în ultimele zile o informație despre care guvernul israelian și saudit refuză să scoată un cuvânt. O publicație saudită a scris că prințul moștenitor Mohammed bin Salman a efectuat miercuri o vizită secretă în Israel, unde s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu. Zvonurile au fost alimentate de anunțul pe rețelele sociale despre vizita în Israel a unei personalități arabe din Golf făcut de un jurnalist israelian. În scurt timp, presa saudită a invocat o acțiune pusă la cale de Qatar: personalitatea arabă care s-a deplasat la Ierusalim a fost, de fapt, un qatariot.

Ce avea să se întâmple la câteva ore după misterioasa vizită poate arunca o lumină asupra naționalității musafirului premierului Netanyahu. În zorii zilei de joi, aviația israeliană a bombardat ceea ce oficialii au declarat că era o uzină în care regimul al-Assad continuă să producă arme chimice. Rachetele au fost lansate de avioanele israeliene din spațiul aerian al Libanului, motiv care ar explica de ce nu au fost atacate de sistemul antiaerian S-400 desfășurat de Rusia în Siria. Numai că mai multe publicații franceze și de peste Ocean citează ingineri sirieni aflați în exil care susțin că nu au fost bombardate facilități pentru arme chimice, ci o fabrică care producea rachete sol-sol destinate grupării Hezbollah. A fost, așadar, un avertisment al Israelului pentru Hezbollah, sponsorii iranieni ai grupării, dar și pentru SUA și Rusia.

Cum oficialii israelieni identifică drept cea mai mare amenințare Iranul, regimul al-Assaf susținut de Teheran, gruparea Hezbollah și extinderea influenței șiite în Orientul Mijlociu, aceasta explică posibila vizită a prințului moștenitor saudit în Israel. Arabia Saudită a susținut încă de la începerea conflictului din Siria îndepărtarea regimului al-Assad, limitarea influenței Iranului și a inițiat chiar și un conflict economico-diplomatic cu partenerii sunniți din Qatar, pentru că aceștia întrețin relații bune cu Teheranul. În plus, Arabia Saudită a îmbrățișat inițiativa lui Donald Trump pentru crearea unei alianțe militare sunnite împotriva Iranului.

Cert este că lovitura aeriană israeliană din Siria și relația tot mai apropiată cu Arabia Saudită sunt un semnal al premierului Netanyahu pentru Moscova (după întâlnirea fără succes cu Vladimir Putin de la finalul lunii august), dar și pentru SUA: pacea în Siria nu va fi posibilă fără să se țină cont de interesele de securitate ale Israelului.

Călin MarchieviciPublicat Miercuri, 13 septembrie 2017
1544
 | 2
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Hadrian
0
- Turba Bibi ! Se apropie pacea in regiune si statul Israel (direct si prin ISIS) se pare ca nu si-a atins telul - eliberarea campului de expansiune de pe Golan prin nimicirea bazelor gruparii dusmane din Siria - asa ca ramane ca inainte, vecin cu... Hezbollah !
Publicat Duminică, 17 septembrie 2017
+Răspunde
cosmin
0
Suciti.....
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
PD
+7
Dar daca nu se va tine cont si securitatea altora, totul se va intoarce impotriva lor... Si in acest sens doar producatorii si comerciantii de armament vor prospera ...la nesfarsit!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Obuz
+3
cateodata esti extrem de distractiv Marchievici!
Publicat Miercuri, 13 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Băsescu trage cu cartușul în Iohannis
Publicat acum 7 ore şi 43 minute
Doftoriceala pe net poate ucide
Publicat acum 8 ore şi 15 minute
De ce crede Rusia că americanii nu vor ataca
Publicat acum 3 ore şi 27 minute
Asociația Magistraților pune tunurile pe CSM
Publicat acum 23 ore şi 59 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 9 ore şi 55 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 32 minute