O senatoare PSD a scos cuvântul geodez din nomenclatorul de meserii

După patru ani de trafic de influență în Parlament senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru, și-a văzut visul cu ochii împlinindu-se. A scos cuvântul geodez din nomenclatorul de meserii. Și asta din cauza faptului că geodezii nu au vrut să-i primească fratele în branșa lor.

Actualul șef al PSD Victor Ponta susține că partidul pe care îl conduce s-a schimbat. Activitățile unor senatorii PSD îl contrazic. Spre exemplu Doina Silistru, senator de Vaslui, după patru ani de luptă Parlament cu Ordinul Geodezilor Români (OGR) a scos cuvântul geodez din nomenclatorul de meserii. Așa a apărut inginer topograf, specialist în cadastru, în fotogrametrie, teledecție, GIS. Toate acestea reprezentând în fapt materii pe care un viitor geodez le studuază la Facultatea de geodezie. Curios este faptul că ministerul Învățământului nu a fost de acord cu aceste modificări. Dar ce contează sfatul unor specialiști, dacă un senator vrea altceva.

Ura senatorului PSD față de OGR a pornit de la faptul că acesta nu a dorit să-i licențieze fratele pentru a putea executa lucrări de cadastru. Menționăm că prin Legea nr. 16/2007 (lege organică), Ordinul Geodezilor Români era abilitat să dea licențe pentru executarea lucrărilor de cadastru pe teritoriul României. O parte dintre cei care aveau deja licența dată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), situație în care se afla inclusiv fratele senatoarei, trebuiau pentru a intra în Ordinul Geodezilor să dea un examen. Dar surpriză: OGR nu a fost de acord cu acordarea licenței pe motiv că fratele senatoarei fusese artilerist, și nu topograf. Totuși, ofițerii care aveau ca armă topografia au fost autorizați. Drept urmare, senatoarea Silistru Doina și-a canalizat întreaga energie pentru distrugerea ordinului.

Primul pas făcut a fost acela să conteste Legea 16/2007 la Curtea Constituțională pe motiv că este o lege organică, și nu ordinară. Iar justiţia i-a dat dreptate. Așa că licențele pentru executarea lucrărilor de cadastru au trecut de la OGR din nou la ANCPI. Iar fratele senatoarei și-a redobândit licența de topograf. Chiar dacă și-a îndeplinit visul să-și vadă fratele topograf, senatoarea PSD n-a uitat de faptul că Ordinul Geodezilor Români nu i-a „iubit” fratele. „Senatoarea PSD Doina Silistru ne-a anunțat de acum patru ani că va distruge cuvântul geodez. Ea spune că pot exista topografi, cadastriști dar nu geodezi. Iată deci că acest cuvânt a dispărut din nomemnclatorul de meserii. Asta este. Noi muritorii nu avem ce face. Unde-i lege nu-i tocmeală chiar dacă legea se face de un parlamentar care are un frate în branșă”, spune Cornel Păunescu, vicepreședintele Ordinului Geodezilor din România.

Prin Legea 16/2007, din cele 3.700 de persoane fizice autorizate să execute lucrări de cadastru, Ordinul Geodezilor dorea să preia cam 90 la sută. Majoritatea celor rămași pe dinafară erau agricultori, geografi, popi, profesori de sport, balerini, însămânțători artificiali etc. Rectorul Institutului de Construcții București, Johan Neuner, fost decan al Facultăţii de Geodezie și președintele Ordinului Geodezilor din România, susținea la acea vreme că „în Ordinul Geodezilor trebuie să se intre pe baza unui examen de competență, deoarece au fost autorizați de ANCPI, pentru a practica profesia de topograf, și oameni care nu au nici o legătură cu această meserie, precum preoți, polițiști, artileriști etc.”

Din păcate, din cauza tuturor acestor neprofesioniști menționați mai sus nu se pot aplica legile proprietății sau se aplică după ureche. La primării pentru aplicarea legilor proprietății nu sunt angajați specialiști. Sunt agronomi sau însămânțători artificiali cum a decis tot PSD în mandatul 2000-2004. Din păcate, șansa de a se face cât de cât ordine în cadastru a eșuat. Este clar că prin vocea senatoarei Doina Silistru nu se dorește aplicarea corectă a legilor proprietății, nu se dorește o evidență cadastrală care să confere siguranță proprietății. Mai sunt încă multe tunuri de dat și încă trebuie să fie haos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.