Odă închinată Elenei Udrea

Campania electorală a început să scoată la iveală obiceiuri despre care se credea că aparţin unor vremuri de mult apuse. Nici în volumul „Omagiu” dedicat în anii ’80 unei aniversări a lui Nicolae Ceauşescu nu întâlnim ceea ce se poate cici acum în Monitorul de Roman, unde apere un interviu care ar putea fi întitulat „Cântare Elenei Udrea”.

De la „Brav cârmaci al ţării mele..” la „romantica” Elena Udrea

 „Brav cârmaci al ţării mele…” sau „Elena Ceauşescu, omul ce întruchipează pe vecie/Femeia acestei naţii, atât de plină de virtuţi…” sunt texte care pălesc faţă de întrebările pe care un ziarist (?!?) de la Monitorul de Roman le pune într-un interviu (fără vreo menţiune publicitară sau electorală) luat Elenei Udrea. Un interviu – nu ştim autorul, pentru că nu este semnat – care se poate constitui în material didactic noul cult al personalităţii promovat la 23 de ani de la căderea lui Ceauşescu.

Primele două întrebări au menirea de a arăla latura roamntică a Elenei Udrea:

Reporter: Cît de departe sînt anii în care „codana“ Elena Udrea se ascundea sub umbra răcoroasă al vreunui tei din crîngul de la Buzău, atunci cînd iesea de la cursurile Liceului „B. P. Hasdeu“, pentru a se plimba de mînă cu un băiat care-i recita poezii de 
dragoste? 

Rep.: Care e poezia de dragoste pe care o păstrează si acum într-un coltisor al sufletului, ca pe o taină ce o ascunzi de toti cei din jur? Si cum arăta colegul care i-a recitat-o prima oară? 

Răspunsurile sunt geniale şi este greu de crezut că aparţin intrvievatei. Cităm doar un scurt pasaj: „Vremurile în care mă plimbam în Crîng, primăvara pe sub pomii plini de flori, toamna călcînd pe un covor de frunze arămii foşnind romantic la fiecare pas, vremurile adolescentei, sînt astăzi departe…”. 

Elena Udrea un om din popor

În anii comunismului, conta foarte mult „originea sănătoasă” conta foarte mult la dosarul de cadre. Soţilor Ceauşescu li s-a fabricat nu doar o „origine”, dar şi o „tinereţe revoluţionară”. Pe aproape este şi autorul interviului din Monitorul de Roman.

Rep.: Ştiu că proveniti dintr-o familie de oameni obisnuiti, care s-au străduit să fiti educată în spiritul crestin si pun mare pret pe morală? De cîte ori a trebuit să stergeti lacrimile de pe obrazul mamei, care nu poate si nu vrea să înteleagă cum îi este atacat copilul

După care urmează o întrebare „firească” privind atacurile „duşmanilor” la adresa ei.

Rep.: De cîte ori Elena Udrea a intrat în dormitor si a rămas cu capul în pernă plîngînd pentru atacurile la adresa sa si aluziile mai mult sau mai putin voalate despre relatiile sale cu seful statului? Cît de puternică trebuie să fie o femeie pentru a face fată „tavălelii“ mediatice zilnice de care are parte

Răspunsul este pe măsură şi parcă este extras dintr-un curs antedeembrist de la „fabrica de activişti”, Ştefan Gheorghiu. „Pe mine atacurile mă întăresc. Nimic nu mă motivează mai mult decît nedreptatea. Asa am si rezistat în toti acesti ani…

Poporul o iubeşte, Elena Udrea este o familistă convinsă

Relaţia cu alegătorii, idolatrizarea Elenei Udrea nu putea lipsi din interviu.

Rep.: La Roman, v-am urmărit cu atentie întîlnirea cu oamenii care vroiau să vă atingă, să vă vadă, să facă o poză cu frumoasa „Blondă de la Cotroceni“. V-am suspectat de ipocrizie. Am văzut o mamă sau o bunică apropiindu-se cu un copilas într-un cărucior. V-ati oprit si v-ati jucat vreun minut cu acel copilas. Mi s-a părut ca ati fost sinceră si vă plac copiii. Stiu că sotul d-voastra îsi doreste un prunc. Cînd vă veti hotărî să sacrificati cariera politică pentru a-i dărui un copil? 

Următoarea întrebare vizează tot latura umană.

Rep.: Cum se clădeste într-un cuplu încrederea reciprocă, căci si ca bărbat trebuie să fii puternic ca să accepti să-ti audă urechile atîtea despre sotia ta? 

O familie cinstită şi muncitoare

Nu putea să lipsească, dintr-un interviu-odă o astfel de întrebare: Cît adevăr, cîtă minciună se ascund în toate acuzatiile de împletire a intereselor de afaceri cu cele politice? 

Aici, răspunsul trebuie neapărat reţinut de electorat şi totodată reprezintă şi un exemplu demn de urmat. „Eu nu fac afaceri, sînt avocat. Am încercat să fac un restaurant împreună cu o colegă, acum 10 ani. Nu a mers, am rămas doar cu avocatura. Sotul meu este om de afaceri încă din 1990. A început de jos, nu a fost un beneficiar al sistemului comunist, nu a devalizat bănci, nu a privatizat întreprinderile  lui Ceausescu, asa cum au făcut multi dintre cei care au astăzi averi. A construit pas cu pas, cu mari sacrificii ceea ce avem acum, dar sîntem departe de fabulatiile unora”.

Un răspuns corect, o palmă dată clevetitorilor care se tot referă la favorizări, la contracte cu statul, clientelă politică etc.

Elena Udrea gospodina

Din „fresca” făcută Elenei Udrea, nu putea să lipsească şi imaginea de gospodină.

Rep.: Chiar stiti să gătiti, să împletiti, să faceti curat? De cîte ori vă mai refugiati în astfel de îndeletniciri

Evident, răspunsul este unul pozitiv, pentru că şi în 2008 am avut imaginea gopodinei Elena Udrea. „Mama m-a învătat tot ceea ce trebuie să stie o fată înainte să se mărite, conform traditiei populare. Da, stiu să gătesc, să cos, să împletesc, să crosetez, să spăl, să calc, să pun murături. Mi-am croit singură rochii, mi le-am cusut, mi-am împletit pulovere etc.

Credem că după un astfel de interviu, orice comentariu este inutil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.