Oficialii FCSB acuză arbitrajul, deşi acesta le-a fost favorabil

Pentru una din afirmaţiile făcute, în Anglia Regecampf ar sta mult pe tuşe. Principala acuzaţie a antrenorului FCSB contrazisă chiar de Gigi Becali.

FCSB şi Dinamo la al 4-le egal consecutiv

Manşa a doua din prima semifinală a Cupei României, dintre FCSB şi Dinamo Bucureşti s-a încheiat cu scorul de 2-2 (1-0). Cum în tur, scorul a fost 0-0, Dinamo Bucureşti s-a calificat în finală datorită golurilor înscrise în “deplasare” şi aşteaptă să vadă cu cine se va bate pentru trofeu, cu CFR Cluj sau ASA Tg.Mureş, care joacă joi seara returul în “Gruia”. La Tg Mureş tabela de marcaj nu s-a schimbat după primele 90 de minute. În prima parte a semifinalei de pe Naţional Arena, FCSB a dominat autoritar, a înscris în minutul 17 prin Enache (la o fază superbă la care au contribuit mai mulţi coechipieri), dar în minutul 43, a rămas în 10, prin eliminarea lui Bourceanu, acesta aplicând intenţionat un cot în figură lui Gnohere. La pauză şi antrenorul FCSB, Laurenţiu Regecampf a fost trimis în tribune, pentru atitudine irevenţioasă faţă de arbitrul de centru, Cristian Balaş din Baia Mare. În partea a doua a jocului, Dinamo în sperioaritate numerică a controlat partida. A egalat în minutul 51 printr-un trasor al lui Ekeng, dar imediat Chipciu a readus FCSB în avantaj, iar în minutul Puljic a egalat la o fază în care mingea a fost trimisă iniţial în bară, iar ulterior portarul Cojocaru a scos în extremis un şut violent, dar a respins în faţă. Rezultatul de egalitate a fost echitabil, ţinând cont că fiecare echipă a avut câte-o repriză pe care a controlat-o sever. A fost al patrulea meci consecutiv încheiat la egalitate între FCSB şi Dinamo, două în play-off şi două în semifinalele Cupei.

Ce au acuzat oficialii FCSB şi ce a fost în realitate

După terminarea meciului, cei din tabăra FCSB, în frunte cu Laurenţiu Regecampf şi Alexandru Chipciu au acuzat foarte dur arbitrajul, mergând până la a spune că Balaş ar fi influenţa rezultatul. Cei doi au avut dreptate, rezultatul a fost influenţat de arbitraj, dar exact invers, FCSB fiind favorizată de prestaţia brigăzii delegate să oficieze semifinala. La Dolce Sport s-au analizat fazele reclamate de cei de la FCSB, şi iată ce a ieşit, în contrast cu acuzaţiile proferate:

  • Antrenorul FCSB a acuzat neacordarea unui penalty pentru echipa sa. “Faultul în careu la Momcilovici. Dacă nu dai fault, atunci dă-i cartonaş pentru simulare”! – ce s-a văzut clar şi “live” şi la reluări: Momcilovici a căzut în care fără să fi fost atins de cineva. Jucătorul lui FCSB a plonjat pur şi simplu, când se afla în paralel cu un apărător dinamovist. În mod normal, Balaş trebuia să îi dea cartonaş pentru simulare, dar a considerat că s-a împiedicat în gazon şi a căzut.
  • A fost contestată eliminarea lui Bourceanu. “Sunt foarte multe lucruri de spus. În primul rând faza cartonaşului roşu. Dai galben, apoi schimb şi dai roşu. Nu se poate să schimbe cartonaşul. Nu am spus nimic la meciul cu Astra de Alibec, care merita roşu. Dar acum vine, după ce a arbitrat şi am pierdut campionatul şi face ce a făcut în această seară. Am înţeles că i-a dat roşu pentru că Gnohere are comoţie. Păi unde e comoţia? Avea cumva RMN în buzunar şi nu vedem? Păi Gnohere a jucat 90 de minune. La fiecare atingere, fluieră doar în defavoarea noastră” (Regecampf). În primul rând, antrenorul FCSB dovedeşte că nu cunoaşte regulamentul. Un arbitru poate schimba instantaneu culoarea cartonaşului, atunci când primeşte o informaţie suplimentară de la asistenţi, sau când constată că faultul sancţionat iniţial cu cartonaş galben are repercursiuni mai grave asupra jucătorului faultat. În cazul de faţă, se impunea roşu direct pentru că 1 – faultul făcut de Bourceanu a fost intenţionat, mingea fiind la câţiva metri distanţă; 2 – faultul, lovitură cu cotul în plină figură, a fost unul care a pus în pericol integritatea fizică a adversarului; 3 – în urma loviturii primite, Gnohere şi-a pierdut cunoştinţa şi dacă nu interveneau instantaneu coechipieri şi foarte rapid echipa medicală, se putea înregistra o tragedie. Este impardonabilă atitudinea lui Regecampf faţă de această fază. În plus, exprimarea la adresa lui Balaş, “Păi unde e comoţia? Avea cumva RMN în buzunar şi nu vedem?”, intră în categoria atitudinilor necuvincioase pe terenul de sport. În Anglia ar fi fost suspendat pentru multe săptămâni, iar în alt campionat din ţările civilizate, ar fi fost trimis pe tuşă minim trei etape.
  • Şi acum cireaşa de pe tort: la faza premergătoare golului 2 înscris de Chipciu, Adi Popa, cel care a centrat de pe partea dreaptă, a intrat în posesia mingii, după ce l-a trântit pe un apărător dinamovist care controla mingea. Totul s-a petrecut sub ochii asistentului de pe acea parte a terenului, dar acesta nu a semnalizat faultul clar făcut de Popa. Dacă s-ar fi semnalizat fault, conform regulamentului, atunci nu s-ar mai fi ajuns ca în minutul 52, la golul înscris de Chipciu. Aici faza golului înscris neregulamentar

Gigi Becali îşi contrazice oamenii în cazul Bourceanu

Eliminarea lui Bourceanu a fost contestată şi de un alt oficial al FCSB – nu-i dăm numele, ţinând cont de anumite circumstanţe – şi de Alexandru Chipciu. „În 11 oameni, cred că era o diferenţă mare de scor în favoarea noastră. Nu vreau să discut de domnul Balaj pentru că am pierdut de atâtea ori cu el la centru. A stricat meciul clar, cred că s-a văzut că era o diferenţă uriaşă între cele două echipe” (Chipciu la Digi Sport). Dar cei doi, ca şi Regecampf, sunt contrazişi clar de patronul echipei, Gigi Becali: „Ce a făcut Bourceanu nu se face, mai ales un jucător de experiența sa. Nu era pericol acolo încît să facă fault. Bourceanu merita cartonaș roșu”. Şi fostul antrenor al FCSB, Mirel Rădoi l-a criticat dur pe Bourceanu. “Meciul ducea clar într-o singură direcție, în 20 de minute Dinamo făcuse doar 5 pase. Nu poți la nivelul ăsta, jucător de națională, să faci așa ceva. E impardonabil. În acel moment nimeni nu se gândea că Dinamo se poate califica. La acea fază n-ai ce să reproșezi arbitrului. Ce-a facut Bourceanu nu poți să faci, lași o echipă în zece, pierzi un trofeu, pentru ce? Nu ai cum! Dacă un jucător cu atâta experiență face așa ceva, ce să le mai ceri celor tineri. Tot ce au pregătit pentru acest meci s-a dus în acel moment”. (Declaraţie dată pentru Dolce Sport)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.