„Ole, ola, graniţă la Orşova”

În timpul mitingului organizat, luni seara, la Timişoara, câteva mii de suporteri ai echipei de fotbal Politehnica ce s-au adunat în centrul oraşului ca să protesteze împotriva unor decizii ale Federaţiei Române de Fotbal, au scandat în mai multe rânduri: „Ole, ola, graniţă la Orşova”, cu trimitere directă la revenirea zonei între vechile graniţe ale Banatului.

Protestul, care a fost organizat de Asociaţia Suporterilor Timişoreni „Druckeria” şi Peluza Sud, a adunat peste 4.000 de suporteri alb-violeţi. Aceştia au cerut demisia preşedintelui FRF, Mircea Sandu şi au comparat federaţia condusă de acesta cu un cuib de mafioţi, considerând retrogradarea Politehnicii într-o ligă inferioară ca pe un gest mişelesc şi de dispreţ faţă de Timişoara şi echipa lor favorită.

„Ne aducem aminte de istoria vândută în birouri obscure. Ne aducem aminte de culorile interzise. Ne aducem aminte de punctele furate. Ne aducem aminte de de jocurile de culise care ne-au oprit să obţinem performanţele la care jocul onest din teren ne dădeau dreptul. Şi mai ales ne aducem aminte că în spatele acestor fărădelegi regăsim mereu aceleaşi figuri şi acelaşi organism corupt şi putred. Acum, când viitorul unui simbol al acestor locuri este pus în pericol , este momentul să arătăm, din nou, că Timişoara nu poate fi călcată în picioare. Este momentul să arătăm, din nou, că timişorenii şi bănăţenii ştiu să se ridice şi să se unească în faţa nedereptăţilor”, s-a precizat în comunicatul de presă emis de organizatorii marşului şi mitingului de la Timişoara.

Din balconul Operei s-au adresat suporterilor oameni de cultură, cadre didactice universitare, dar şi reprezentanţi ai administraţiei municipale, majoritatea amintind diferite momente din istoria mai recentă, sau mai veche a Banatului, în în urma cărora bănăţenii au avut de suferit. „La 125 de ani de la primul meci de fotbal jucat în România, la Timişoara, Poli este trimisă în ligile inferioare, mitropolitul Banatului, Nicolea Corneanu, a rămas fără semnătură, iar filarmonica este pe cale să rămînă fără sediu”, spunea Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.

Solistul de muzică populară Petrică Moise le-a cîntat susţinătorilor alb-violeţi o strofă din melodia Ţara Mea-i Banatul Meu, după care mulţimea a scandat din nou: „Ole, Ola, graniţă la Orşova”.

Într-o situaţie fără precedent, Poli Timişoara nu ştie încă în ce ligă va evolua în ediţia de campionat 2011-2012, deşi la finele campionatului trecut a ocupat locul al doilea în clasamentul final al Ligii 1, după ce o comisie de licenţiere din cadrul FRF nu i-a acordat licenţă de participare, ceea ce a determinat şi eliminarea echipei din preliminariile Ligii Campionilor. Conducerea clubului timişorean a contestat decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, iar o primă decizie în acest caz urmează să fie luată de justiţia sportivă în câteva zile. La mitimg au paticipat şi câţiva suporteri ai echipei FC Bihor, gruparea orădeană fiind în aceeaşi situaţie ca şi Politehnica Timişoara, adică nu va putea evolua în Liga 1, pentru că nu a primit nici ea licenţă de participare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.