Olguţa Vasilescu: Vreau să privatizăm fabrica de avioane de la Craiova

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că autorităţile vor face „toate demersurile posibile” pentru privatizarea Fabricii de Avioane de la Craiova şi a precizat că există deja discuţii cu compania Alenia Aeronautica din Italia, care a fost interesată şi în anii trecuţi să preia uzina.

Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că trebuie găsită o modalitate pentru a privatiza „rapid” Fabrica de Avioane Craiova, precizând că autorităţile fac toate demersurile necesare în acest sens, conform Mediafax.

Această decizie vine în contextul în care fabrica a fost profund afectată de criza financiară, contractele fiind tot mai puţine, iar angajaţii primind salariile cu întârziere. Conducerea fabricii a reuşit să plătească salariile pentru luna noiembrie, după ce a fost încheiat un contract cu Minisetrul Apărării Naţionale pentru repararea a două avioane.

„Vreau să facem toate demersurile posibile ca să privatizăm fabrica de avioane pentru că aşa ne minţim. Dacă tot mergem dintr-un contract, într-un contract şi într-un contract pe care de fiecare dată nu poate să-l aducă decât Olguţa pentru că altcineva nu se implică, nu este bine pentru fabrica de avioane. Nu este suficient şi trebuie să găsim o modalitate să privatizăm rapid fabrica de avioane”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

În anul 2008, Alenia Aeronautica a cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea Fabricii de Avioane Craiova, însă AVAS a desemnat drept câştigătoare firma Aero VOdochody din Cehia, cu care nu a ajuns la o înţelegere în final.

În iunie 2012, ministrul Apărării Naţionale de atunci, Corneliu Dobriţoiu, anunţa că ministerul pe care îl conduce va acorda Fabricii de Avioane de la Craiova, 8,6 milioane de lei pentru repararea a două avioane, în baza unui contract-cadru semnat la Bucureşti.

Tot atunci, liderul de sindicat al Fabricii de Avioane Craiova, Victor Peţa, declara că „o parte semnificativă” din bani va fi folosită pentru plata salariilor angajaţilor.

Ministerul Apărării Naţionale este principalul client al Fabricii de Avioane Craiova şi are în proprietate aproximativ 20 de aeronave, care au fost fabricate de-a lungul timpului la Craiova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.