„Omuleţii verzi” ai Rusiei au început să recruteze tineri în Republica Moldova

Rusia intenționează să destabilizeze situația din Republica Moldova, a declarat luni, într-o conferință de presă la Kiev, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Andrii Lâsenko, citat tsn.ua şi de agenția de presă Unian, preluata de Agerpres.

În Republica Moldova şi-au făcut apariţia “omuleţii verzi”, aceiaşi care patrulau pe străzile oraşelor din Crimeea cu puţin înainte de anexarea peninsulei, în această primăvară, spune purtătorul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Andrei Lîsenko, făcând referire la o declaraţie a fostului viceministru de Interne al Republicii Moldova, Ghenadie Cosovan.

„Rusia încearcă să destabilizeze situația nu numai în Ucraina, dar și în alte țări. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt prezenți așa-numiții ‘omuleți verzi’ ce racolează tineri și îi inițiază în tehnici de dezinformare, cum să acționeze în situații excepționale și să utilizeze arme de calibru mic”, a afirmat Lâsenko.

„Serviciul de Informaţii şi Securitate a efectuat unele investigaţii în sudul Moldovei şi a constatat prezenţa acolo a unui număr de trei „omuleţi verzi”, care se ocupau de instruire, dar, din cauza unei scurgeri de informaţii, aceştia au reuşit să fugă. În sudul Moldovei au fost racolate peste 500 de persoane care au urmat instruiri la Rostov, Moscova, în Transnistria şi la Bălţi. În perioada instruirii, tinerii au împuşcat cu cîte 500-1000 de cartuşe pe zi. De asemenea, există informaţii că şi la Chişinău se face racolarea şi instruirea tinerilor”, a declarat, vineri, 5 septembrie, Ghenadie Cosovan, potrivit noi.md.

Cosovan a făcut apel către autorităţile Moldovei şi organele de drept să întreprindă măsuri pentru rezolvarea problemei existente, pentru că „nu este un secret că armata Transnistriei este mai mare şi mai bine pregătită, dotată cu arme şi tehnică modernă, spre deosebire de cea moldovenească. Prin urmare, în eventualitatea unui conflict armat, militarii moldoveni nu vor putea opune o rezistenţă corespunzătoare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.