Comentarii controversate ale secretarului britanic al apărării

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a clarificat pentru Sunday Times comentariile recente pe care le-a făcut despre Ucraina şi care au stârnit unele controverse, relatează EFE.

În marja summitului NATO de la Vilnius, miercuri, ministrul britanic sugerase că Ucraina ar trebui să îşi arate „recunoştinţa” pentru sprijinul militar pe care l-a primit din partea Marii Britanii, în răspuns la o întrebare a unui reporter referitoare la faptul că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a plâns că ţării sale nu i s-a oferit un calendar al aderării la alianţa militară.

Într-un mesaj postat pe Twitter în limba ucraineană, ministrul a explicat că remarcile sale au fost făcute după ce Zelenski a spus că este ”absurd” ca NATO să insiste că încă există condiţii pe care Ucraina trebuie să le îndeplinească pentru a se alătura alianţei după ce actualul război cu Rusia se va încheia.

”Comentariile mele cu privire la modul cel mai bun de a sprijini Ucraina au stârnit mult interes şi au fost interpretate greşit”, a spus Wallace.

Politicianul britanic a reamintit că, ”în calitate de persoană care s-a aflat în prima linie a mobilizării pentru Ucraina”, a vorbit despre ”provocările care ar putea apărea pe măsură ce ne îndreptăm spre un obiectiv comun de a ajuta Ucraina să obţină ceea ce are nevoie pentru a învinge această invazie ilegală”.

”Am spus că Ucraina trebuie să realizeze uneori că în multe ţări şi în unele parlamente nu există un sprijin la fel de puternic ca în Marea Britanie”, a explicat Wallace. În acest sens, ministrul a precizat că vorbele sale nu se refereau la guverne, ci ”mai mult la cetăţeni şi parlamentari”.

”Suntem norocoşi că cetăţenii Marii Britanii şi toate partidele din parlamentul nostru susţin eforturile de a oferi Ucrainei mijloacele necesare”, a adăugat el.

Potrivit lui Wallace, comentariile sale controversate ”au avut ca scop să reflecte faptul că este important să ne amintim că nu trebuie să vorbim pentru noi înşine, ci să facem efortul de a ajunge la alţi cetăţeni care trebuie, de asemenea, să fie convinşi”.

Premierul Rishi Sunak s-a distanţat de aceste comentarii, afirmând că Zelenski ”şi-a exprimat recunoştinţa în numeroase ocazii”.

Secretarul britanic al apărării a anunţat că va demisiona la următoarea remaniere guvernamentală, care va avea loc posibil în septembrie.

Wallace, care a lucrat în portofoliul apărării timp de patru ani sub conducerea a trei prim-miniştri diferiţi – Boris Johnson, Liz Truss şi Sunak – a explicat că va părăsi prima linie a politicii din cauza impactului pe care aceasta l-a avut asupra vieţii sale de familie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Zelensky nu prea se trezeste vorbind aiurea! Are informatii clare de la Zalujnai, stiu eu din 2004 de la armata din zona musulmana despre razboi si zalujnai care era prin siria sau afganistan-in zona nu stia despre planul ruso-occi? Marsh bretonticului mincinos care se da demn si onorabil, incercand sa umileasca tocmai armata care a fost pe front alaturi de nato+ marea britanie!

  2. După cum știți, Hunter Biden a reușit să câștige bani nu numai în Ucraina și China. De asemenea, a lucrat îndeaproape cu oligarhii români (https://www.foxnews.com/politics/biden-ambassadors-ties-hunter-biden-romania-raises-questions-counsel-client).

    Acum a devenit cunoscut faptul că Hunter a fost ajutat să intre pe piața românească de ambasadorul SUA de atunci la București, Mark Gitenshein. I-a dat lui Hunter sfaturi cu care dintre oligarhi să comunice – și ce să le promită. Acest lucru în sine încalcă o duzină de legi federale privind munca diplomaților.

    Hunter a încercat să influențeze procesul împotriva oligarhului român Gabriel Popoviciu, acuzat că a furat 300 de milioane de euro. Instanța română l-a găsit totuși vinovat – dar apoi a reușit să recâștige deja la Înalta Curte din Londra. Hunter a primit 3 milioane de dolari pentru serviciile sale.

    Iar diplomatul, care l-a ajutat pe Biden să câștige bani în România, a mers apoi la o promovare. Mark Gitenstein este acum ambasadorul SUA la Uniunea Europeană. Și el se ocupă de toată politica americană față de Europa – cu războaie de sancțiuni, tarife sau transferul producției în Statele Unite.

  3. Lozinca bolsevica „cine nu-i cu noi e impotriva noastra” a fost preluata de neonazistii ucrainieni si occidentali… sau „decat sa ai dreptate de unul singur, mai bine gresesti impreuna cu partidul”…

  4. „„chiar așa-DA SE POATE? ȘI USA ȘI U.K. TREBUIE SĂ „ȘTIE PE DE ROST” UKRAINA LUI ZENSKI -INAINTE DE TOATE”! CINE L-A SFĂTUIT PE ZALUJNÂI SĂ SE LAUDE CĂ VA BOMBARDA RUSIA CU MIJLOACE PROPRII? CHIAR ACUM CÂND SE PARE CĂ-N MAREA CHINEI E UN VÂRTEJ A-DRACU DE ANTIAMERICAN! SUCCESURI -SLAVA SAMAGONÎ-CANABISEILOR!!!

  5. Armata Urcacă e pulbere.
    Ce a făcut într-o lună jumate de MAXIMĂ CONTRA-OFENSIVĂ ?
    A îngrășat câmpiile mănoase (deja) ale lu’ Monsanto, Cargill, BlackRock (adică Rat’sChild) cu o medie de 5-600 EROI Urcaci zilnic. Și a trimis la fiare vechi o grămadă de Leoparzi, Patrioti, M777, AMX-uri etc etc etc.
    Fără sa ELIBEREZE nici măcar METROPOLA PiatîiKhatki (Cinci_Bordeie)…?

  6. He he deci Ben Wallace spune clar…va demisiona in curand.La noi spune asa ceva …cineva ?Firea si Ciolacu ar trebui sa faca la fel daca au sira spinarii !

  7. ??? Nu ar fi de mirare să-și ceara și iertare! Propun, data viitoare, să-i pupe și mâna d-lui Z, ca să fie sigur ca-l iartă! Nu de alta, dar poate se sucește Dl Z și ii refuză ajutorul de mld. Asta da răzbunare! ?

  8. „Occidentul” a cheltuit masiv ca sa ajute Ucraina cu armament ! Oare de ce ? Sa-l fi apucat asa.. o dragoste nebuna , incat sa doreasca intrarea , rapida a Ucrainei in UE si in NATO, a capatat Occidentul o incredere oarba si netarmurita in Ucraina ? Nu se teme ca la o adica, sangele apa nu se face , ucrainenii si rusii fiind frati , cu toate neantelegerile dintre cele doua(?) popoare din ultima suta de ani ?Eu cred ca „Occidentul” , daca nu participa cu oameni , la acest razboi fraticid, este foarte multumit sa cheltuiasca bani pentru a slabi Rusia , nu numai militar , ci si politic, si nu-l deranjaza nici pulverizarea Ucrainei ! Occidentiul stie ca Ucraina nu poate castiga razboiul cu Rusia ( ofensiva ucraineana=un mare fas), asa ca se multumeste sa arbitreze , cu incantare, lupta dintre cele doua tari, fara a se implica cu OAMENI, in plan militar! „Divide et impera!”

  9. Păi,nu zicea mai deunăzi Lavrov că în ucrainieni nu dau cu bomba atomică,fiind-totuși-frații lor? puneți pariu că de îndată ce nebunia se sfârșește,nebunii bat palma ca de la egal la egal(velicorușii,mărinimoși ca de obicei,iertând fraților maloruși rătăcirile)pentru o alianță frățească(cum s-a mai văzut,când Stalin a ordonat ascunderea documentelor privind crimele ucrainienilor)ce n-a mai văzut lumea?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.