Oraşul inteligent

A inventat pereţii de apă, nori inteligenţi, bucătăria interactivă. O arhitectură a viitorului.

Licenţiat al Şcolii Politehnice din Torino, al Şcolii Naţionale de Drumuri şi Poduri din Paris şi al Universităţii Cambridge din Marea Britanie, Carlo Ratti a fost desemnat în 2012 de revista “Wired” drept una dintre cele 50 de persoane care vor schimba lumea, iar “Bluesprint Magazine” îl plasează pe locul 25 într-un top al celor care vor revoluţiona lumea designului.

Torinezul Carlo Ratti, în vârstă de 41 de ani, duce o viaţă împărţită între Torino, Boston şi Singapore. Director al “SENSEable City lab” al Institutului Tehnologic din Massachussetts, unul dintre principalele centre de cercetare din lume asupra oraşului şi a noilor tehnologii, Ratti este un activist al erei digitale şi unul dintre protagoniştii “Săptămânii Designului” de la Milano. Este considerat “omul oraşului inteligent”, arhitectul-inginer al cetăţii viitorului, foarte deosebită de cea de astăzi.

Pavilionul digital de apă de la Expoziţia din Saragossa

Printre proiectele sale cele mai mediatizate se numără sugestivul “Pavilion digital de apă”, prezentat la Expoziţia de la Saragossa, în 2008, cu pereţi transparenţi acoperiţi cu fresce digitale de apă, ce puteau fi programate să afişeze imagini sau mesaje.

Creaţia sa de exterior cu grădină verticală, de la “Caffe Trussardi” din Milano, şi “Copenhagen wheel”, roata posterioară a bicicletei care captează energia pedalării, sunt deja cunoscute.

Proiectul Norul

La Milano, Carlo Ratti a prezentat anul acesta, la Salonul de Mobilă, “Bucătăria de mâine”. Evident, interactivă. Gândită ca o interfaţă telecomandată pentru toate nevoile domestice, răspunzând nevoii de rapiditate. De exemplu, poţi vedea pe tableta ta gradul de coacere a sufleului din cuptor în timp ce răspunzi la e-mailurile zilei. “De la treburile domestice trebuie să pornească revoluţionarea stilurilor de viaţă. În ultimii zece ani, fibrele optice şi reţelele de telecomunicaţii au permis folosirea smartphone-ului şi tabletei de către toată lumea. Bănci de date accesibile sunt imediat la îndemână. Astfel viaţa a devenit un fel de «computer cu cer deschis»”, afirmă designerul.

Vizitatorii, pietoni sau biciclişti, ar urma să furnizeze energia

Proiectul cel mai spectaculos al lui Carlo Ratti este însă “The Cloud”, pentru Olimpiada de la Londra. Un fabulos ambient în formă de nor de bule “inteligente”, suspendate deasupra oraşului.

La prima vedere, proiectul părea improbabil, dar a fost reţinut, chiar dacă nu s-a putut materializa pentru această vară. Un ansamblu de sfere aeriene, gonflabile, înconjoară un turn translucid, plutind deasupra marelui stadion. O provocare a legilor gravitaţiei. Bulele translucide vor fi suspendate la peste 120 de metri de sol şi vor putea fi parcurse cu piciorul sau cu bicicleta. Prin energia cinetică degajată, vizitatorii vor alimenta întreaga construcţie, care va fi astfel independentă energetic şi ecologică. Panouri fotovoltaice şi un ascensor transformă energia cinetică în electricitate. Un nor de lămpi LED, conectate la Web, „vor putea difuza informaţii în timp real, de exemplu asupra situaţiei stradale, permiţând reducerea traficului şi ameliorarea calităţii zonei”, explică Carlo Ratti.

Construcţia, gândită ca un joc subtil de transparenţe, se caracterizează prin folosirea redusă de materiale, un volum maximal creat de sferele suspendate, totul sprijinit de coloane foarte fine, ancorate de un cablu.

Bucătăria viitorului

Turnul ar avea multiple utilizări, ludice şi utile, între cele din urmă numărându-se măsurarea gradului de poluare şi a altor date meteorologice. Din interiorul unei bule s-ar fi putut admira, de la o înălţime de 100 de metri, finala Jocurilor Olimpice.

Proiectul a beneficiat de expertiza şi susţinerea unei echipe mondiale de creatori, atestaţi printre numele de aur în disciplina respectivă, ca arhitectul Jörg Schlaich, creator de stadioane, artistul Thomàs Saraceno, specialist în structurile flotante, şi chiar Umberto Eco.

„Pare un paradox, dar tehnologia la îndemână este menită să ne permită concentrarea asupra lucrurilor care contează cu adevărat, o viaţă mai simplă şi relaţia cu ceilalţi”, afirma Carlo Ratti vorbind despre ultimul lui proiect, prezentat la „Săptămâna Designului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.