Ana Blandiana, secretul pe care nu l-a putut ţine ascuns

Poeta Ana Blandiana, invitata celui mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”, a explicat care este povestea pseudonimului său.

Blandiana a vorbit deschis despre trecutul său din perioada comunistă, când a fost nevoită să își schimbe numele sau să aștepte patru ani pentru a primi permisiunea de a se înscrie la facultate, toate acestea pentru că după instaurarea regimului comunist în România, tatăl său, preotul ortodox Gheorghe Coman, a fost considerat, pe nedrept, „dușman al poporului”.

„Ana Blandiana a fost un joc, aveam un joc sui generis de colegi, prin clasa a opta, a noua, am făcut un concurs de pseudonime și Blandiana, satul mamei și numele unui castru roman de pe deal, de deasupra satului, am pus Ana ca rimă la Blandiana și am câștigat concursul de pseudonime. Iar după aceea, când s-a înființat revista „Tribuna”, din Cluj, care era o revistă mai descuiată și am trimis toți versuri acolo, atunci m-am gândit că dacă trimit cu numele meu nu am nicio șansă, deoarece tata era închis și am semnat cu Ana Blandiana, dar nu mi-a folosit la prea mult, pentru că a apărut o poezie, am debutat, dar a apărut și un denunț că sub pseudonimul Ana Blandiana se ascunde fiica unui dușman al poporului”, a povestit celebra scriitoare în podcastul lui Adrian Artene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

28 de Comentarii

 1. Acest caz e un caz scoala pentru IDEOLOGIA GENOCIDULUI!!! TORTZIONARII COMUNISTI au transformat in IENICERI copiii VICTIMELOR!!!

 2. @charlie- adica Dna Blandiana este un ienicer? Esti intreg la minte?

 3. Daca-ti schimbai numele, gata, nu se mai stia cine esti? Greu de crezut.

 4. Sanchi ! La citi „Coman” erau inchisi si la citi numara Romania, mai controla cineva ca o „poieteasa” care scrie la reviste e „fiica de dusman al poporului” !

 5. A fost atat de persecutata, ca n-a ajuns decat in America, impreuna cu agentul Rusan. Gogu Radulescu sa traiasca! Acum face pe victima, ca nu se mai uita nimeni la ea.

 6. Nu este sincera!? Stie cineva cum a intrat la facultate? Este foarte interesant!? Erau trei pe lista!? Decanul Zaciu nu l-a acceptat si pe Ioan Alexandru!? Pentru cei trei s-a inervenit de la Bucuresti!? Prim secretar la judet era sotul artistei Silvia Popovici, MB…Interesant, nu?

 7. Eu am o singura intrebare. Doamna Blandiana ce compromisuri a-ti facut sa puteti sa vizitati impreunna cu sotul SUA sdi chiar sa apara o carte bunicica a acestuia „America ograului cenusiu” pe care cu pile am reusit sa o cumpar?
  In rest am si eu un comentariu de facut – la ce va ajuta sa faceti acum pe victima?
  E adevarat ca multi din cauza dosarului nu au putut sa urmeze scoli superioare si asta pana prin 1968, ca apoi a fost liber….
  De ce sa nu rexunoastem insa ca in epoca comunista s-a creat si o clasa de intelectuali plecati din familii foarte sarace>
  Mai am o nedumerire. Poate Ana Blandiana ne-o poate explica, Comunistii au umplut inchisorile, dar NU au construit nici o inchisoare noua, toate erau „mostenire” de la democratia anetebelica. Cine a umplut aceste inchisori pana in 1947?

 8. Charleston , Charlie este intreg la minte iar tu nu ai cultura. Anitza Blandiana a fost foarte publicata in vremea lui Ceausescu si afla mataluta cine a fost Gogu Radulescu iar apoi mai vorbim. Ca s-a dat ea mare dizidenta dupa 89 e alta poveste. Fata a stiut sa cada in picioare.

 9. Au fost vremuri cand la liceu se intra pe procente (cum am intrat si eu). Dupa cate mai retin, la copiii de preoti erau admisi doar 1%, la cei de intelectuali 5%. Ptr copiii celor condamnati politic era 0%, adica nicio sansa. Trebuia sa fii copilul celor cu ciocanul si secera.
  Noroc ca se mai faceau unele derogari de la lege si se mai inchideau ochii, dar asta numai in cazul ca nu aveai parinti condamnati. Daca nu te dibuiau ei al cui esti, se gasea o lepra care sa denunte la Secu……[Rumburak]

 10. Pe langa clasicii rusi (cu care sunt mistocarit de un psihopat), am citit si am inca si azi prima editie a cartii lui Romulus Rusan: ,,America ogarului cenusiu”.
  O carte care iti ramane in minte peste decenii si care a fost o mare revelatie ptr romani inainte de 1989, in perioada in care Romania a avut o firava deschidere catre Occident. Cartea aceea a facut praf mitul decadentei si iadului imperialist din SUA. Cartea s-a bucurat de un mare succes in RSR……[Rumburak]

 11. Multumesc Generalul Patton…Mai ales ca pe vremuri ne-am cam ciondanit…Meteoritul „Charleston” face parte din HAITELE Secucu dislocate pe forum care considera ca „profesia si profesionalismul nu ti le ia nimeni indiferent cat de CRIMINAL ai fi”!!!
  Madama poarta OFICIAL numele de cod inventat in adolescenta prin concurs cu CAMARAZII din Padure, la fel ca SATRAPII IDEOLOGIEI GENOCIDULUI intrati astfel in ISTORIA DE CRIME CONTRA UMANITATII!!!
  Daca era adevarata „originea ei nesanatoasa” AGENTUL CIE cu nume de cod „Romulus”, care i-a servit de TEHNIC, nu mai CALAREA OGARUL CENUSIU prin America… Impricinata prin tot ce a comis dupa 1989 TRADEAZA CONTINUITATEA…

 12. Dizidența penibile doamne s-a epuizat în poezioarele recitate cu vocea mieunată despre motănelul Arpagic. Capodoperă cu care bate în zadar la poarta literaturii române – îi va rămâne de-a pururi închisă.

  Îmbătrânește urât și, pe măsură ce avansează în senectute, se apropie tot mai frecvent de senilitate.

  Totul devine grețos!

 13. Ana Blandiana ar trebui să spună cum a fost privilegiată la Cluj și dusă la București? De ce Mircea Zaciu nu o suporta? Cum de a ajuns poetă oficială la București? Cum a intrat și cum a ieșit din familia lui Gogu Rădulescu? De ce cdr a trebuit să ia distanță de ea? De ce măsluiește? Căci tot se stabilește adevărul. Și în cazul ei.

 14. …i se citeste pe față…ca a fost prietena apropiata lui Gogu Escu, jumate neam ales, jumate rrom, ( apud cine vreti de la CVT la wikusherpedia si fotografia), agent kgg, deci sia, deci ma opresc aici; rasplata : azi maculatura ei e studiata de copiii al căror creier e spalat astfel.

 15. Jey meu amigo Chstlie ” camarade nu fi trist , Garda merge înainte prin Partidul Comunist”…nec0-masat.La vremuri noi, tot ei. Pentru ca urmasii nostri sa ne poata acuza pe noi , popoolimea, ca am fost rasisti, discriminanti,comunisti, legionari, crve etc.. Cam ca la ultrareligiosii muslimi unde femeia e vinovata ca a fost violata.

 16. Azi acuzatiile sunt de iliberalism, putinism, creator de continut fake, antidemocratic si alte alea.

 17. Cu toate stradaniile regimului dejist de a ne indoctrina si de a ne prosti, cu generatia post 1945 NU A MERS. N-au reusit sa na faca ieniceri. Se juca mult teatru de dragoste nemarginita fata de comunism. Era doar teatru.
  O infrangere majora a propagandei comuniste a avut loc dupa 1964, anul Planului Valev, prin care Romania ar fi urmat sa fie ciopartita si cand a inceput sa se discute deschis despre marile bestii si talhari de la Rasarit. Discutii chiar in sedintele de partid si UTC, in care li se dechideau ochii romanilor ce catastrofa ar fi urmat ptr Romania cu acest plan. Atunci Romania a rupt-o cu ,,pretinia de nezdruncinat”. S-a zdruncinat incat s-a facu praf. Lumanarea pe coliva a urmat in 1968, invazia Cehoslovaciei, care a compromis total comunismul.
  Daca vreti ieniceri, ii aveti azi pe toti putinofilii care cred orbeste in intoxicarile Moscovei. Acesti teleghidati sunt gata sa creada si sa execute orice le-ar comanda Putin……[Rumburak]

 18. Romburac, tu ai rămas cu gândirea în procente. Ai un procent mic de inteligență, cultură în procent nesemnificativ, ești din categoria procentelor care nu contează, procent 100% să fii mai întunecat decât neantul.

 19. Vrajeala pt gugustiuci. Adica nu i se stia cine-i tata?! Nici macar gugustiucii nu inghit asa ceva. Da de ce nu ne spune cum de s-a plimbat ea prin toata lumea, cu tata declarat dusman al poporului?!?

 20. Acum am citit si „articolul”.Legendare pt americani redusi, scuzati pleonasmul. Agenta multipla și tupeista ca o….politiciana.

 21. @Generalul Paton
  „Fata a stiut sa cada in picioare”.
  Cu toate acestea , ii placea mai tare pozitia culcat .

 22. Victimizeaza una din rasfatatele comunismului, eventual isi ascunde neputinta de a fi reusit la facultate umanista de prima data, vai ce persecutare. In Pelisor nu am fost noi milioanele de romani ci ea ca sa poata creea…si sa fie platita ca un nabab cand tinerele munceau in conditii de neinchipuit sau tinerii in mine. In acele vremuri erau in viata 3000 de poeti, dar din ei doar cativa precum ea au fost privilegiati. Unde era persecutie cand bisericile erau deschise si era preoti in ele? In asta ii sta marea noblete, ca si cum un seminar sau o facultate de teologie este esenta educatiei, restul sunt apa de ploaie: medicina, inginerie, economie. Doar cei ce stau cu burta la soare fara truda. Altii au putut fi si medici, ingineri, economisti si oameni de cultura, scriitori, iar altii ca blandiana e scoasa in fata de par…veni…tii deveniti ”elita”. Am sa dau un singur exemplu Prof. univ. dr. Georgica/ George Popa(7 iulie 1923-16. ian 2021). Ramas necunoscut pt ca nu a avut timp sa faca atmosfera. Atat blandiana cat si plesu nu-i ajung nici la varful pantofului, acestui mare intelectual, capabil sa vindece trupuri, dar si suflete prin tot ce a scris stiintific dar si poezie, teatru sau critica artistica. Mai sunt medici pictori, matematiceni poeti, ingineri eseisti, poeti etc. Ei in aceleasi vremuri au razbit fara a se ploconi regimului cu volumul Noi. I-a fost greu cu parintii in viata, cand milioane de copii erau orfani de razboi si au trebuit sa munceasca pt a avea o bucata de paine nu sa se gandeasca cum sa traiasca mazgalind hartia si lingusind regimul.

 23. Blandiana = viata ca impostura. Atât personala (legenda cu taica-sau, care, si de fapt, fusese legionar), cât si profesional-sociala. @Niculina: Zaciu n-avea motive de-a suporta un ocean de haos.

 24. @Ileana Rollason
  „decenta sugătoare de …”
  cum o numea v.roncea.

 25. Rumburak 24 aprilie 17.44
  Aici nu mai sunt de acord. Conunismul a fugit din Rusia in Evropa, inclusiv Ucraina si, ultima pe lista, cu voia dau vara vpia noastră, Roemanika ACTUALĂ, așa cum in secolul trecut a fugit din Germania in Uniunea Sovietică Ailaltă. .Impreuna cu ” purtătorii ” lui. Dar doar o parte din batrani si o mai mica parte din tineri vede asta.In opinia mea, matale nu o vezi, poate nu urmaresti suficient sidestream media.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.