Orchestraţia papagalilor politici

Devine mai clar ca moartea că ne aflăm în faţa unei bande politice orchestrate la modul profesionist. Tupeul şi golănia din discursul unor PDL-işti nu sunt rezultatul unei unităţi stilistice. Nici al unui curent politic. Toată armata de trompeţi tupeişti cântă după indicaţii de la centru. O echipă cinică, străină de realităţile româneşti, transmite propoziţii, judecăţi, inclusiv iluzii economice (cum s-a întâmplat în cazul închiderii fabricii Nokia de la Jucu). În acest caz, consultanţii externi ai PDL-ului au transmis inclusiv promisiuni economice. Ei pomeneau de mari investitori străini în timp ce guvernul Boc se delecta cu croitori şi buticari români, ispitiţi de halele de la Jucu. Negocierile cu Huawei, Ericsson sau Dell sunt invenţii dintr-un marketing politic menit a anestezia şocul acelei decizii şi trecerea în şomaj a câtorva mii de oameni.

Surprinderea în flagrant delict a lui Călin Murg în timp ce primea indicaţii de la PDL cu ce avea de zis într-o emisiune TV de la Antena 3 şi descoperirea făcută de „Ziua de Cluj” în legătură cu mesajele pe care trompetiştii partidului de guvernământ trebuiau să le transmită în emisiuni şi declaraţiile publice bat în cuie o asemenea concluzie. Toţi purtătorii de imagine şi mesaj ai PDL sunt nişte difuzoare conectate la un laborator străin de marketing politic. Tupeul cu care combatanţii PDL înfruntă adversarii şi moderatorii vine şi din străfundurile unei anume tipologii umane. Foame de bani şi putere pe un fond de mediocritate profesională şi cu un tupeu de mahalagiu îmbufnat. Acestea par a fi trăsăturile celor care renunţă la personalitatea lor pentru a se face utili menţinerii la putere a unei grupări politico-financiare. Vişan, Popoviciu, Murg, Croitoru, Liga, Andreea Vass (căţărată rapid în postul de pupincuristă de familie prezidenţială!), toţi aceştia primesc instrucţiuni elaborate într-un laborator de propagandă. Aşa se şi explică de ce în majoritatea demersurilor acestor personaje nu există nici o legătură cu realitatea şi nici o logică. În schimb seamănă între ele ca două picături de apă, de parcă toţi ar purta sub scăfârlie o materie cenuşie cumpărată de la magazinul din colţ. De fapt, ideile şi concluziile sunt livrate de la laboratorul politic central. Acesta nu înţelege nimic din realitatea românească şi nu este interesat de ea. În schimb elaborează judecăţi uluitoare, împotriva logicii, a evidenţei şi a bunului-simţ. Devine din ce în ce mai clar că toţi purtătorii de imagine ai PDL nu sunt decât purtători de mesaje elaborate de altcineva. Sunt de fapt cărăuşi de serviciu ai echipei de consultanţi. Vorbitorii PDL-ului nu au idei, nu au nici independenţă şi nu au nici o legătură cu problemele României. Pur şi simplu trântesc ce li s-a inoculat pe calea telefonului mobil, a SMS-urilor sau a e-mailurilor. Ce înseamnă asta? Că şi Popoviciu şi Vass, şi Vişan şi Spânu, cu Necula şi Tinel Gheorghe, inclusiv cu Ţurcanii, toţi sunt nişte instrumentaţi de la distanţă. Nu au idei. Primesc doar ordine. Nu gândesc. Transmit mesajele unor consultanţi străini şi gândesc doar acasă în pat şi în bucătărie. Din când în când ies în întâmpinarea dorinţelor ce colindă subconştientul preşedintelui. De exemplu, aceea de a-şi vedea una dintre fiice mai deşteaptă decât este.

„Ziua de Cluj” ne arată dimensiunile unei tragedii politice. Banda amintită este condusă cu o mână de fier. Regulile sunt dure şi nemiloase. Cine cântă altceva zboară imediat. Toată turma de cârtitori PDL nu este decât o adunătură de indivizi care se supun orbeşte. Toţi au renunţat la ideile lor, la părerile lor. Susţin ce li se ordonă. În România de azi, Puterea cântă pe o singură voce. Nu din convingere, ci dintr-o disciplină a armatei care ocupă o ţară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.