Palestina nu poate exista pentru că în arabă nu există ”P”

Un parlamentar israelian din partidul Likud, al premierului Benjamin Netanyahu, a stârnit controverse și a fost totodată ridiculizat, după ce a spus că palestinienii au împrumutat cuvântul ”Palestina”, pe care nici măcar nu-l pot pronunța.

”În arabă nu există litera ”p”, deci merită să dezbatem pe tema termenului Palestina”, a pus deputata Anat Berko. ”Nu există sunetul acesta în arabă”, a repetat ea. A spus apoi că arabii au împrumutat denumirea Palestina de la romani.

În cele din urmă a fost luata peste picior. ”Tu ai creier?”, a intrebat-o un deputat din partidul de stânga Meretz. ”Da, Berko, nu există sunetul acesta în arabă, dar există ”F”, iar cuvântul Palestina începe cu litera ”F” în arabă și este la fel ca și în ebraică, iar Palestina este pronunțată Falastin”, a spus deputatul Tamar Zandberg.

Discuția aceasta legată de denumirea Palestinei nu este deloc nouă. Datează de decenii și a fost subiectul multor dispute politice. Gulfnews.com o citează Golda Meir, fostul premier al Israelului, care în 1969 a spus: ”Nu există palestinieni. Când a existat un popor palestinian independent cu un stat palestinian? A fost fie Siria de sud înainte de Primul Război Mondial, fie o Palestina împreuna cu Iordania. Nu a existat un popor palestinian în Palestina care să se considere palestinieni și pe care să-l alungăm și să-i luăm țara. Ei nu au existat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.