Parlamentul, la răscruce

Ce lungă zi de luni şi ce banală şedinţă de parlament! Ar putea fi o formalitate! Şi ce zi grea, ca o placă de beton dintr-un planşeu. Ar putea fi şi hotărâtoare! Pentru aleşi, pentru ţară, pentru noi şi pentru Traian Băsescu. Un soi de placă de beton agăţată de ceva invizibil. Cade sau susţine un proiect politic? Parcă ar fi fost turnată pe post de limită peste capetele unor oameni. Formalitatea citirii deciziei Curţii Constituţionale a României poate dura cel mult 20 de minute. Şi ziua de mâine poate consemna a doua înfrângere a Parlamentului. PSD-ul şi PNL-ul au mai încercat o dată. Şi atunci a fost votată suspendarea. Cei 322 au chiulit în campania de promovare a referendumului. Proiectul debarcării din 2007 a eşuat. Parlamentarii care au votat mazilirea lui vodă Băsescu au devenit nişte ţinte. Parcă erau nişte iepuraşi în cătare. În loc să facă românilor un bine, referendumul de atunci a adus răzbunare. Sentimentele întunecate ale marinarului au ajuns la cote de mârlănie necunoscute anterior.

Dacă şedinţa de mâine va fi doar o formalitate, ne-am ars! Avem dimensiunea mediocrităţii unui Legislativ alcătuit din oportunişti. Nici conştiinţă, nici ideal, nici solidaritate cu poporul. Doar fripturişti încurcaţi în hăţişul prevederilor legale. Dacă mâine oamenii refuză formalul şi caută o soluţie pentru ţară, se scrie o pagină de istorie românească. Cum? Nu ştiu! Nici nu trebuie. Este de datoria lor să o facă sau nu. Să încerce, să gândească şi să rişte. Aşa cum au găsit soluţii pentru a se agăţa de alte oportunităţi şi ciupeli, pot căuta o ieşire şi pentru ţară. Nu culcatul mingii, stil Hrebenciuc. Am ratat acum, înghiţim în sec şi aşteptăm data viitoare! Şi până atunci, emisiuni televizate şi lins pe bot. Este de datoria liberalilor să arate mai mult curaj. Şi mai multă minte. Ei au fost creierul şi motorul suspendării. De fapt, Crin Antonescu. El a susţinut blitzkrieg-ul, adică schimbarea în iureş, convins fiind de un calcul simplu. Că în 2014 nu va mai avea şanse la Cotroceni! Dacă acum se uită la Lună, nu mai are nici şanse de politician. Rămâne un jucător de bridge şi de mâna a doua în politică. Se curăţă şi grupul său de începători. Pierde şi dreptul de a continua să-şi facă echipa. Cu Mănescu, Chiţoiu, Fenechiu etc. nu poate juca de două ori. Numai un partid călcat în picioare ar accepta.

Luni, cei 7,5 milioane (acum 9 sau 10!) pot afla că s-au înşelat. S-au ridicat prea devreme, înainte de a avea comandanţii potriviţi. Luni, Comisia Europeană află dacă a greşit când a impus cvorumul sau nu. Şi dacă la Bucureşti s-au schimbat interlocutorii sau trebuie să se bazeze tot pe Traian Băsescu.

Luni, un început de săptămână care poate trece ca toate celelalte. Sau marchează un soi de început.

Luni, o zi de august, plictisitoare sau una ca o furtună nebună de vară?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.