Patronii de la Colectiv, reținuți

UPDATE Parchetul General anunţă, într-un comunicat, reţinerea celor trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, pentru ucidere din culpă.

În comunicat se arată că, prin ordonanţa din data de 31 octombrie 2015, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, fiind sesizaţi cu privire la faptul că în incinta Clubului Colectiv a avut loc un incendiu în urma căruia au murit mai multe persoane, iar altele au suferit vătămări corporale, au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi distrugere calificată, în vederea stabilirii circumstanţelor şi împrejurărilor săvârşirii faptelor.

„Din datele şi probele administrate ulterior a rezultat că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”, se arată în comunicat.

Anchetatorii mai precizează că, având în vedere împrejurările în care fapta a fost comisă, după cum rezultă din probe, „se relevă forma de vinovăţie a culpei, şi nu a intenţiei, astfel încât, prin ordonanţa din data de 2 noiembrie 2015, s-a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor din infracţiunea de omor calificat prev. de art. 189 alin. 1 Cod penal în infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 3 Cod penal”.

Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat luni seara că ancheta procurorilor în cazul incendiului de la club se derulează pe toate palierele, atât cu privire la companiile private, cât și cu privire la autoritățile statului, până în prezent fiind audiate 40 de persoane.

„Au fost audiate 40 de persoane, de sâmbătă până în prezent. S-au ridicat mai multe documente de la persoane fizice și private. Toate persoanele pentru care se va dovedi o formă de vinovăție în acest dosar vor răspunde penal. Ancheta se derulează pe toate palierele, atât cu privire la companiile private, cât și cu privire la autoritățile statului”, a declarat Nițu luni seara, la ieșire din sediul Parchetului General.

Nițu a precizat că procurorii au reușit să identifice persoanele și compania care au furnizat materialele folosite la spectacolul pirotehnic din clubul Colectiv în seara în care s-a produs incendiul.

Întrebat dacă s-au descoperit fapte de corupție în acest dosar, Tiberiu Nițu a spus că, până în acest moment, ancheta procurorilor s-a concentrat pe victime.

„Ne-am luat angajamentul că vom acorda o atenție deosebită acestei cauze. Vom căuta să facem o anchetă efectivă și într-un termen rezonabil cu respectarea tuturor drepturilor și garanțiilor procesuale”, a mai declarat procurorul general.

UPDATE: Și cel de-al doilea proprietar de la Colectiv, Paul Gancea, a fost reținut, luni seara, prin ordonanța procurorului de caz. Acesta a fost scos încătușat din sediul Parchetului General, flancat de doi agenți în civil și urcat într-o mașină.

UPDATE Alin Anastasescu, unul dintre patronii Clubului Colectiv, a fost reţinut, luni seară, de procurorii Parchetului instanţei supreme, fiind acuzat de ucidere şi vătămare corporală din culpă, în dosarul privind incendiul în care 31 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi.

UPDATE Patronii clubului Colectiv au calitate de suspecți în dosarul tragediei care a avut loc vineri seară.

Acţionarii Clubului, Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea, sunt audiaţi luni la Parchetul General în calitate de suspecţi pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă, în dosarul privind incendiul în care 30 de oameni au murit.

Parchetul General precizează într-un comunicat că luni, 2 noiembrie, „au fost aduşi cu mandat numiţii Costin Mincu, Alin George Anastasescu şi Paul Gancea (acţionari ai clubului mai sus menţionat) pentru a fi audiaţi în calitate de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”.

Primul dintre patronii clubului Colectiv care a venit luni la sediul Parchetului General a fost Costin Mincu.

Ulterior, un al doilea dintre cei trei proprietari ai clubului groazei a fost adus cu mandat la Parchet, fiind urmat, la câteva minute, de cel de-al treilea proprietar. Niciunul nu a comentat pe marginea tragediei, refuzând să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

Sursa Video: Agerpres

Surse judiciare anunțau anterior că patronii clubului Colectiv din Capitală vor fi aduși cu mandat la sediul Parchetului General luni pentru a fi audiați în dosarul privind incendiul din club.

Clubul unde a avut loc tragedia este administrat de SC Colectiv Club SRL, unde, potrivit Registrului Comerțului, acționari sunt Alin Anastasescu, Costin Mincu și Paul Gancea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.