„Paul Celan, contextul românesc”. Grete Tartler în dialog cu Edmund de Waal, la Londra

ICR Londra se alătură organizaţiilor britanice Poet in the City şi Aurora Orchestra în organizarea unui program de mare vizibilitate dedicat uneia dintre cele mai importante voci ale poeziei moderne, Paul Celan. Cele două evenimente, Paul Celan: The Romanian Context şi Paul Celan: Sounds and Visions, se vor desfăşura în seara zilei de 12 noiembrie la Kings Place, centru cultural foarte activ şi frecventat de public din capitala Marii Britanii.

Opera lui Paul Celan, unul dintre cei mai mari poeţi ai Europei postbelice, are în centru experienţa personală şi colectivă a traumei şi rămâne o sursă de inspiraţie pentru toate domeniile artistice. Pe numele său real Paul Antschel, scriitorul s-a născut la Cernăuţi, în 1920, într-o familie de evrei vorbitori de limbă germană. Şi-a început studiile universitare la Tours, unde a plecat în 1938. În aprilie 1945 s-a refugiat la Bucureşti, unde a locuit până în decembrie 1947, când a părăsit definitiv România. A devenit, sub pseudonimul Paul Celan, unul dintre cei mai proeminenţi poeţi de limbă germană de după cel de-al Doilea Război Mondial. Stabilit la Paris, a predat limba şi literatura germană la École Normale Supérieure şi, bun cunoscător al mai multor limbi, printre care franceza şi rusa, şi-a câştigat existenţa traducând din operele unor autori precum Robert Frost, Marianne Moore, Emily Dickinson, Arthur Rimbaud, Antonin Artaud şi Charles Baudelaire. Propriile sale opere au fost traduse în limba engleză de poeţi şi traducători de prim rang printre care s-au numărat Michael Hamburger, Rosmarie Waldrop, Heather McHugh, John Felstiner şi Pierre Joris.

Primul eveniment din program, intitulat Paul Celan şi contextul românesc, îi aduce împreună pe scriitoarea şi traducătoarea Grete Tartler, unul dintre cei mai avizaţi specialişti în opera lui Celan, şi pe artistul şi autorul britanic Edmund de Waal, renumit în întreaga lume pentru instalaţiile sale de porţelan de mari dimensiuni şi autor al volumului de proză memorialistică The Hare with Amber Eyes, distins în 2011 cu prestigiosul Premiu Ondaatje al Societăţii Regale de Literatură, într-un dialog despre dimensiunea românească a creaţiei marelui poet şi influenţa internaţională a operei sale. Discuţia, moderată de traducătoarea Karen Leeder, profesor de literatura germană modernă la New College Oxford, va fi punctată de lectura unor poezii semnate de Grete Tartler. La finalul evenimentului, Edmund de Waal îşi va lansa cea mai recentă apariţie editorială, The White Road.

Grete Tartler

Cel de-al doilea eveniment al serii va avea mai multe componente: poetică, muzicală şi artistică. Aurora Orchestra, una dintre cele mai inovative şi originale orchestre camerale britanice, va interpreta câteva creaţii rezultate din fascinaţia pentru poezia lui Paul Celan, printre care cea mai nouă lucrare, Psalm, a compozitorului Martin Suckling. Concertul va fi însoţit de lecturi şi intervenţii ale traducătoarei Karen Leeder şi ale actorului Henry Goodman. Edmund de Waal va completa incursiunea în opera şi viaţa poetului de origine română printr-o evocare a influenţei acestuia asupra creaţiei sale.

Grete Tartler a publicat mai multe volume de versuri, traduse în Marea Britanie, Suedia, Germania, Austria ş.a., volume de eseuri pe teme de filosofia culturii, studii culturale şi critică literară, precum şi volume de publicistică, inclusiv de muzicologie. Este cunoscută, de asemenea, pentru cărţile de literatură pentru copii. Este doctor în filosofie, absolventă a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti (secţia arabă-engleză) şi a Conservatorului “Ciprian Porumbescu“. A semnat numeroase traduceri din literatura universală, îndeosebi din limbile germană, engleză, arabă şi daneză. Până în anul1989, a fost profesoară şi redactor la revista de limbă germană “Neue Literatur“. Între 1992 şi1998 a lucrat în diplomaţie, la Viena, Copenhaga, Atena şi Bucureşti. Din2003, a predat la SNSPA cursuri despre identitatea europeană, iar din 2008, la Facultatea de Litere şi Masteratul de Studii Islamice – cursuri despre civilizaţia arabo-islamică. Este cercetătoare la Centrul de Studii “Paul Celan” al Universităţii Bucureşti. A obţinut o serie de premii ale Uniunii Scriitorilor şi Academiei Române.

Edmund de Waal este un artist şi autor britanic faimos în principal pentru instalaţiile sale de porţelan de mari dimensiuni, expuse în muzee din mai multe ţări. Volumul său de proză confesivă, purtând titlul The Hare with Amber Eyes, publicat în 2010 (tradus în limba română cu titlul Iepurele cu ochi de chihlimbar, Polirom, 2014; prezentat de Colm Tóibín în “The Irish Times” ca “o splendidă descriere a căutării unei familii pierdute şi a unui timp pierdut”), a primit Premiul Ondaatje acordat de către Societatea Regală de Literatură din Marea Britanie, dar şi râvnitul Premiul Costa, la categoria Biografie. Edmund de Waal este, de asemenea, câştigătorul din 2015 al Premiului Windham-Campbell pentru non-ficţiune, decernat de către Universitatea Yale. În 2011, drept recunoaştere pentru contribuţiile sale din domeniul artistic, a fost distins cu titlul de Ofiţer al Ordinului Imperial Britanic (OBE).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.