Pe Liviu Dragnea nu contaţi

Doi ani cu suspendare a luat Liviu Dragnea în dosarul „Referendumul”, iar decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. Doi ani cu suspendare înseamnă mai mult decât un an cu suspendare, cât primise domnul Dragnea în primă instanţă, dar mult mai puţin decât între trei şi cinci cu executare, cât ceruseră procurorii anticorupţie.

Decizia instanţei supreme pare a fi mulţumitoare pentru toată lumea. În primul rând, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie rămâne cu imaginea unei instanţe dure, în acest caz dublându-i-se pedeapsa inculpatului, nu? În al doilea rând, instanţa supremă nu poate fi acuzată la intern, dar nici în străinătate, de către familia socialiştilor europeni, că a decapitat un partid înainte de începerea campaniei electorale, şi încă într-un dosar politic.

În ceea ce priveşte poziţia politică a lui Liviu Dragnea, aceasta nu va fi afectată. La vârful PSD s-a luat, deja, decizia ca domnul Dragnea să-şi păstreze funcţia de preşedinte. Nici unul dintre membrii Comitetului Executiv nu a îndrăznit să-i vorbească şefului despre criteriile de integritate votate de partid. Aceştia nu au făcut-o pentru că Liviu Dragnea a fost condamnat în calitate de comandant al oştilor care s-au luptat cu Traian Băsescu, şi nu fiindcă ar fi fost prins luând şpagă pentru a-şi renova conacul de la Alexandria.

Pe de altă parte, după sperietura pe care a tras-o, e posibil ca Liviu Dragnea să fie, începând de astăzi, unul dintre aliaţii fideli ai statului de drept. Dacă va dori statul de drept mai mulţi bani pentru personal, telefoane şi microfoane, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va fi total de acord cu cererea şi-i va îndemna şi pe parlamentarii social-democraţi să voteze cu două mâini pentru alocarea fondurilor. Dacă statul de drept va spune că are nevoie de „Big Brother”, domnul Dragnea le va explica social-democraţilor din Parlament cât de importantă şi justificată este solicitarea. Dacă aliatul său Călin Popescu Tăriceanu va mai dori să organizeze dezbateri în care să pună la îndoială existenţa statului de drept, Liviu Dragnea îi va sugera acestuia să facă mai bine seminarii despre sistemul irigaţii şi despre sistemul de protecţie a caprelor negre.

Cei doi ani de suspendare încasaţi în dosarul „Referendumul” îl vor face pe domnul Dragnea să nu se mai implice în campaniile electorale, de teamă să nu greşească şi să treacă din nou prin emoţiile care l-au încercat în timpul lungului proces. Şi nu este greu să greşeşti, în condiţiile în care legile electorale sunt atât de interpretabile. O nouă condamnare într-un proces legat de procesul electoral ar fi una, obligatoriu, cu executare, pentru că Liviu Dragnea a primit şi patru ani de încercare pe lângă cei doi cu suspendare. Aşa că, în campania electorală care stă să înceapă, dar şi în campania electorală din toamnă, social-democraţii nu vor putea conta pe Liviu Dragnea. Un Liviu Dragnea care nu numai că nu se va agita, dar i-ar putea determina şi pe colegii săi să o lase mai moale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.