Cum a ajuns Guvernul să se împrumute din cauza prostiei Elenei Udrea

România nu mai trimite de aproape patru luni facturi pentru rambursare la Bruxelles pentru proiectele pe fonduri UE. De vină pentru această situaţie este Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, care nu a gestionat corect fondurile primite anterior. Pentru a nu bloca proiectele aflate în derulare statul a alocat 600 de milioane de euro (bani luaţi din piaţă).

Scandalul fondurilor europene a fost declanşat după auditul Comisiei Europene din această primăvară. Oficialii UE au controlat, prin sondaj, proiectele derulate în mai multe judeţe, descoperind o serie de nereguli în utilizarea fondurilor europene şi au decis suspendarea fondurilor pentru România. Practic Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, nu a gestionat corect fondurile primite anterior.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat la emisiunea „După 20 de ani” că situaţia trebuie rezolvată rapid, în special în domeniul achiziţiilor publice. „S-a convenit ca începând din luna iulie să nu se mai transmită facturi spre decontare până când nu se va modifica întreg sistemul de achiziţii publice”, a precizat Orban. Ministrul a adăugat că acest sistem va fi inclus în cel al gestiunii fondurilor comunitare, iar toate aceste modificări vor fi auditate. Întrebat câţi bani poate pierde ţara noastră dacă nu realizează aceste modificări, ministrul Afacerilor Europene a subliniat că „este vorba de toţi banii, în total pe coeziune 20 de miliarde de euro”. El a menţionat că o asemenea întrerupere ar însemna că nu mai putem transmite facturi către Comisia Europeană, în prima fază plăţile urmând să fie întrerupte formal pe o perioadă de minimum şase luni.

Cert este că pentru a nu bloca proiectele UE aflate în derulare statul român s-a împrumutat din piaţă de 600 de milioane de euro. pentru a suplini rambursările. Aşa se face că în luna iulie, prima după suspendarea transmiterii facturilor la Bruxelles, statul a fost nevoit să suplinească lipsa rambursărilor de la UE cu ajutorul unor fonduri de 40 de milioane de euro. Dobânda aferentă acestei sume se ridică la 2 milioane de euro, având în vedere o dobândă medie de 5%.

În august plăţile făcute de autorităţi în locul Bruxellesului s-au ridicat la 56 de milioane de euro, dobânda plătită băncilor fiind de 2,8 milioane de euro.

La sfârşitul lui septembrie rambursările lunare făcute de Guvern au totalizat 64 de milioane de euro, bani care corespund unei dobânzi de 3,2 milioane de euro. Per total, în perioada iulie-septembrie rambursările susţinute cu bani de la bugetul de stat au totalizat 160 de milioane de euro. Dobânda totală pentru aceste trei luni costă statul român circa 8 milioane de euro.

Pe lângă costurile directe ale dobânzilor plătite în această perioadă după sistarea plăţilor de la UE, un al doilea efect negativ este frânarea absorbţiei în această perioadă.

Dacă înainte de raportul de audit al Comisiei Europene plăţile medii totale pe fonduri UE în primele şase luni ale acestui an se ridicau la 150 de milioane de euro/lună, din iulie media a coborât cu 50 de milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.