Pericolul vine odată cu un pumn de pastile

Medicina este de multe ori sinonimă cu terapia medicamentoasă. Iar o terapie medicamentoasă exagerată este, de cele mai multe ori, periculoasă. Această situație este adevărată mai ales pentru pacienții mai în vârstă, mulți dintre ei luând câte un pumn de medicamente de la diferiți medici, pentru diferite afecțiuni. În cazul unui număr prea mare de pastile luate, situație numită polifarmacie (administrarea a cinci sau mai multe medicamente în același timp), pot apărea reacții adverse sau interacțiuni între medicamente.

Supramedicația

Supramedicația ar trebui să preocupe oamenii de toate vârstele, inclusiv pe părinții de copii mici. De exemplu, antibioticele sunt deseori prescrise în mod incorect pentru tratarea unor viroze, cum ar fi infecțiile căilor respiratorii superioare, de cele mai multe ori la cererea părinților. Această practică nu numai că expune copiii la riscul unor posibile reacții alergice și la un dezechilibru în organism, dar contribuie și la dezvoltarea unor infecții bacteriene semnificative.

„Prescrierea și administrarea mai multor medicamente pot reduce simptomele asociate unor anumite tulburări medicale specifice. Astfel, va fi greu de identificat rădăcina problemei medicale și vor face mai mult rău decât bine. Tratamentul medicamentos poate fi un mod potrivit pentru a controla boala și pentru a îmbunătăți starea de sănătate“, explică Tania Pop, medic de familie.

Reacțiile organismului

Terapia medicamentoasă ar trebui folosită numai atunci când este necesar și numai în contextul unui plan de tratament care ia în calcul toate interacțiunile între medicamente și efectele secundare, dar și cel are se potrivește dietei și modului de viață al pacientului, acesta putând lua în considerare și terapii alternative medicației. Este în interesul oricui să reducem întrebuințarea medicației. Nu trebuie să luăm medicamente, vitamine, suplimente sau remedii pe bază de plante, dacă nu știm motivul pentru care le luăm, dacă nu înțelegem cum funcționează, care sunt beneficiile și care sunt eventualele riscuri la care ne putem expune. Trebuie să păstrăm întotdeauna o listă cu medicația pe care o luăm, inclusiv cauzele pentru care sunt prescrise, respectiv dozajul. „Atunci când prescriu medicamente, doctorii ar trebui să se intereseze cu privire la toate celelalte pastile pe care le ia pacientul, inclusiv vitamine și suplimente alimentare. Medicii, asistentele și farmaciștii ar trebui să fie informați despre modificările de regim și stilurile de viață ale pacienților, cum le suportă aceștia și care ar fi tratamentul propice în astfel de condiții“, conchide medicul de familie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.