Petrolul ieftin taie din bugetul pentru reînarmare al Rusiei

Achiziţiile publice de echipament militar ale Rusiei vor scădea cu aproximativ 10% în 2016, ca urmare a diminuării veniturilor bugetare cauzate de preţurile scăzute la petrol şi gaze naturale, principalele produse de export ale Moscovei. Estimarea a fost făcută de către Serghei Cemezov, directorul executiv al holdingului industrial Rostec, cel mai important producător rus de echipament militar, în portofoliu găsindu-se celebra mitralieră Kalashnikov sau sistemul de apărare antiaeriană Pantsir.

„Prețurile la petrol și gaze nu sunt la nivelul pe care le dorim, şi aceste două produse sunt principala sursă de venit pentru buget. Este complet de înțeles să există o reducere a comenzilor de apărare”, a declarat Cemezov, citat de The Wall Street Journal. Acesta a adăutat că industria de apărare nu va ajunge totuşi la un punct critic. Conform publicaţiei amerincane, reducerea anticipată a cheltuielilor cu armament ale Rusiei subliniază faptul că strategia militară a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, nu mai este sacrosanctă într-o eră a preţurilor mici la materiile prime.

În acest moment, Rusia se află într-o perioadă de modernizare a forţelor armate, cea mai intensă de la căderea regimului sovietic . În 2011, Putin a lansat un program de reînarmare în valoare de 23 de trilioane de ruble, adică 321 miliarde de dolari, ce urma să se întindă pe zece ani, având drept scop modernizarea a 70% din echipamentul militar al ţării. Dar scăderea abrupt a preţurilor materiilor prime a împins Rusia în recesiune şi a diminuat considerabil veniturile din petrol şi gaze, care finanţat ani de-a rândul creşterea bugetului apărării, care a ajuns mai mare cu 1.000% faţă de 2000. Rusia a luat în calcul pentru bugetul pe 2016 un preţ al petrolului sub nivelul de 50 de dolari. Prin urmare, guvernul guvernul va recurge la efectuarea unor rectificări bugetare. Iniţial, oficialii ruşi ai apărării au declarat că bugetul destinat înzestrării armatei nu va fi atins. Însă, la începutul acestei luni, ministrul apărării a recunuscut oficial într-un interviu la un post de radio că bugetul său va fi redus cu 5% în 2016. Analiştii estimează că achiziţiile pentru apărare reprezintă peste jumătate din bugetul respective.

Rusia nu şi-a mai redus cheltuielile militare din 1998. Cu toate acestea, sectorul de apărare al Rusiei are o evoluţie bună, în ciude recesiunii. Cheltuielile pentru apărare ruseşti rămân foarte ridicate, la aproximativ 4% din PIB, cum un flux constant de comenzi de arme. Rostec cuprinde în jur de 700 de întreprinderi care vând aproape totul, de la sistemele de rachetă la incubatoare pentru spitale, fiind un exemplu al capitalismului instituit de Putin în Rusia, spune WSJ. Rostec este masiv sponsorizată de stat chiar dacă uneori optează să mai vândă un pachet mic de acţiuni către acţionarii privaţi. De altfel, conglomeratul industrial este criticat de lipsă de disciplină şi logică economic specific unei companii cu adevărat private. În replică, oficialii Rostec susţin că ei doar cresc participaţiile investitorilor privaţi, care alfel ar putea eşua. În această perioadă, Rostec negociază vânzarea a 20-25% din acţiunile Russian Helicopters către o companie din Abu Dhabi, Mubadala Development Co., iar Cemzov a dezvăluit că se pregăteşte vânzarea KRET, divizia de componente aviatice electronice militare. Însă, licitaţia pentru KRET se va limita doar la investitorii ruşi. Problemele economice cu care se confruntă Rusia au dat un impuls suplimentar Rostec de a vinde arme în străinătate.

Luna trecută, un ziar rusesc a anunţat că Iranul ar vrea să achiziţioneze echipament militar din Rusia în valoare de 8 miliarde de dolari, acum după ce Teheranul a scăpat de sancţiunile internaţionale. “Aceasta este dorin’a lor, dar până în prezent nu este nicio înţelegere. Discuţiile sunt în curs, pe diferite teme, dar până acum nu este nimic concret”, a declarat Cemezov. Lista de arme pe care Iranul o caută este foarte lungă. “Întâi vor trebui să găsească banii neceari pentru toate acestea pentru că, deşi Rusia s-a declarat dispusă să crediteze proiectele civile din Iran, cum ar fi construirea unei centrale termice, nu s-a declarat dispusă să face acest lucru şi pentru cele militare”, a mai spus Cemezov. Şeful Rostec a confirmat că Rusia va furniza Iranului un sistem antiaerian S-300 până la finele acestui an, tranzacţie care a atras criticile SUA şi Israelului. Un alt client străin care a apelat la Rusia este China. Rostec a semnat în 2015 un contract de vânzare a 24 de avioane de vânătoare Su-35 pentru aproape 2 miliarde de dolari. Tranzacţia necesită ratificarea ambelor părţi. Dificultăţle economice ale Rusiei nu împiedică amrate rusă să îl ajute pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, printr-o campanie aeriană care a început în toamna anului trecut. Pentru sectorul de apărare rus, câmpul de luptă sirian a devenit o zonă de testare a echipamentelor pentru că în unele cazuri acestea nu au fost testate înainte.

“Nu este niciun secret că ne folosim de Siria ca un câmp de testare. Analizăm tot echipamentul pe care îl utilizăm, dacă funcţionează bine sau rău, şi facem corecţiile şi modificările necesare”, a recunoscut Cemezov. Însă, testările armatei ruseşti în Siria se opresc aici pentru că Putin a ordonat luni ministrului apărării rus Serghei Şoigu să înceapă de azi retragerea trupelor ruse din Siria, în condiţiile în care obiectivele trasate au fost îndeplinite, informează agenţiile de presă RIA Novosti, TASS şi AFP. “Consider că obiectivul trasat Ministerului Apărării şi forţelor armate ale Federaţiei Ruse a fost în linii mari îndeplinit şi din acest motiv îi ordon ministrului apărării să înceapă de mâine retragerea celei mai mari părţi a trupelor noastre din Republica Arabă Siriană”, a declarat Putin în timpul unei întrevederi pe care a avut-o cu miniştrii apărării şi de externe ai Rusiei

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4607 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.