Poluarea ucide peste 4 mii de oameni pe zi în China

Calitatea deficitară a aerului contribuie la moartea a 1,6 milioane de persoane anual (peste 4 mii de decese zilnic), ceea ce reprezintă 17% din totalul deceselor din China, potrivit datelor ştiinţifice publicate joi de grupul de cercetare independent Berkeley Earth din SUA, scrie independent.md.

Calitatea medie a aerului pentru 38% dintre chinezi a fost „nesănătoasă”, conform standardelor americane, potrivit datelor culese timp de patru luni de la 1.500 de staţii terestre, au subliniat autorii studiului.

Circa 92% din populaţia Chinei a intrat în contact cel puţin 120 de ore cu un aer nesănătos între 5 aprilie 2014 şi 5 august 2015, au declarat Richard Muller şi Robert Rohde într-un comunicat de presă, pe baza datelor din teren.

„Când am fost ultima dată la Beijing, poluarea era la un nivel periculos. Fiecare oră de expunere a redus speranţa mea de viaţă cu 20 de minute”, a spus Muller, director ştiinţific al Berkeley Earth.

„Este ca şi cum fiecare bărbat, femeie şi copil ar fi fumat 1,5 ţigări pe oră”, a spus el.

O mare parte din poluarea care afectează capitala Chinei provine din zone industriale aflate la distanţă destul de mare, îndeosebi Shijiazhuang (322km sud-vest), a spus Rohde, citat de DPA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.