Ponta răspunde solicitărilor lui Iohannis

Premierul Victor Ponta a declarat luni, după eșecul suferit la prezidențiale, că PSD şi celelalte partide din coaliţie vor vota, marţi, în Parlament, pentru „respingerea definitivă” a legii amnistiei şi graţierii, asta după ce luni de zile PSD a ținut legea la sertar.

De asemenea, Ponta a promis că se va vota şi pentru încuviinţarea cererilor făcute de procurori pentru mai mulți parlamentari.

”Primul mesaj care trebuie să îl dăm este chiar mâine (marți – nr.), în Camera Deputaţilor. Am vorbit şi în Camera Deputaţilor, cu domnul Zgonea, cu liderul grupului parlamentar, domnul Neacşu, şi, aşa cum am spus săptămâna trecută, în dezbatarea cu Klaus Iohannis, mâine (marţi – n.r.), nu doar cei de la PSD, ci şi toţi din coaliţie, vom vota pentru respingerea definitivă a legii amnistiei şi graţierii şi binenţeles pentru încuviinţarea cererilor Justiţiei”, a spus premierul.

Liderul PSD a făcut declarația la câteva ore după ce președintele ales al României Klaus Iohannis a cerut din nou respingerea legii amnistiei și grațierii pe care PSD o ținea la sertar.

Ponta a mai susținut luni, după haosul la votul din străinătate, că va promova crearea unei noi legislații pentru votul din diaspora. Anunțul lui Ponta a venit după ce Klaus Iohannis a cerut, inclusiv în seara alegerilor, o lege a votului electronic și prin corespondență pentru românii din străinătate.

„România are nevoie de o nouă legislaţie şi o nouă logistică privind votul compatrioţilor noştri din diaspora. Ieri au votat aproape 400.000 de români, vă reamintesc că în 2009 au votat 143.000, este foarte probabil ca în 2016 să voteze şi mai mulţi. Deci din acest punct de vedere, dacă va exista un acord cu cei de la ACL, vreau să facem o comisie parlamentară, împreună c u reprezentanţii instituţiilor statului, ale organizaţiilor neguvernamentale ale românilor din diaspora, ale noului preşedinte, domnul Iohannis şi la începutul anului 2015 să elaborăm legislaţia care să asigure participarea la vot a tuturor românilor care doresc să facă acest lucru din ţară şi din diaspora”, a afirmat Ponta.

Premierul i-a luat în același timp apărarea lui Teodor Meleșcanu, spunând că acesta a făcut tot ceea ce putea să facă în privinţa votului din diaspora.

„Încerc să salvez prestigiul MAE. Este o instituţie fundamentală a statului român care are ca atribuţii reprezentarea noastră. Domnul ministru Meleşcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă din punct de vedere legal şi omenesc. Oricum, domnia sa nu a venit să rămână ministru de extrene şi practic a încercat să ajute pe ultima sută de metri, faţă de primul tur 168 mii de voturi, în turul doi au fost 380 mii . Cred că s-a muncit foarte mult, dar cred că este nevoie de schimbare de legislaţie pentru ca în 2016 votul în diaspora să se poată desfăşura în mod normal”, a spus Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.