Prăbuşirea rublei ruseşti se resimte la Chişinău

Cutremurul de pe piaţa valutară din Rusia se resimte şi la Chişinău. Primele semnale de alarmă vin din partea moldovenilor care muncesc în Federaţia Rusă. Aceştia vor trimite mai puţini bani acasă, susţin economiştii. Iar unii dintre ei riscă să rămână fără loc de muncă, după ce Seviciul rus de migraţie a anunţat noi interdicţii, arata TVR.ro.

Anul 2015 aduce înăsprirea legilor pentru migranţii care muncesc ilegal în Federaţia Rusă. Cetăţenii străini care nu vor avea actele în regulă vor fi interziși în Rusia pentru un termen de 10 ani. Proiectul de lege a fost deja aprobat în lectura a doua de către Duma de Stat a Rusiei. Anunţul vine de la Serviciul rus de Migraţie.

Între timp, ruşii au luat cu asalt magazinele pentru a scăpa cât mai rapid de ruble.

Panica s-a instalat după ce marți, moneda rusească a ajuns sa valoreze 100 de ruble pentru un euro și peste 80 de ruble pentru un dolar. Aceștia au cumpărat electrocasnice, telefoane, smartphone-uri, calculatoare.

Pe fondul devalorizarii rublei, moldovenii se aşteaptă şi la alte efecte negative. Anul viitor vor fi mai puţini bani care vor veni din Federaţia Rusă, bani care de 10 ani injectează economia Moldovei. Datele oficiale arată că peste 300 de mii de moldoveni muncesc în Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.