Premieră Peter Greenaway la BIEFF

La BIEFF urmează zile pline de surprize până pe 20 martie. De la premiera Eisenstein in Guanajuato de Peter Greenaway, proiectat la Gala de închidere, la Rebel With a Cause – secţiunea pentru liceeni, până la Golden Shorts: Best Films in Major Festivals – proiecţia-eveniment de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, festivalul promite un weekend intens.

O călătorie fascinantă în lumea dansului oferă ziua de vineri, 18 martie, de la 20.30, la Universitatea Naţională de Muzică, prin programul special Cinedans Amsterdam: Of Love and Other Demons, proiecţie sold out la ediţia trecută a BIEFF.

Sunday-lunch, o animaţie plină de vitalitate

Sâmbătă, 19 martie, la 15.00, şi duminică, 20 martie, la 12.00, la Cinema Elvire Popesco, tinerii sunt invitaţi la Rebel With a Cause, program special de scurtmetraje pentru liceeni, cu intrare liberă.

Filmul The Guests, debutul regizoral al lui Shane Danielsen, a fost selectat în competiţia oficială pentru Palme d’Or la Festivalul de la Cannes 2015 şi este inspirat, printre multe altele, de Repulsion al lui Roman Polanski. Filmul o urmăreşte pe Anna, care, în aşteptarea soţului, primeşte în casă nişte oaspeţi neaşteptaţi.

În Sunday Lunch, animaţia regizoarei franceze Céline Devaux, aflată tot în competiţia pentru Palme d’Or-ul pentru scurtmetraj la Cannes, în 2015, regăsim concentrate toată atmosfera şi discuţiile prânzurilor îndelungate de familie într-un delir experimental de animaţie, muzică şi voce. Welcome and… Our Condolences este câştigătorul Premiului Juriului Tânăr la Clermont-Ferrand în 2013.

The Guests, debutul regizorului Shane Danielsen

Sâmbătă, 19 martie, la ora 20.00, şi duminică, 20 martie, ora 19.00, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti are loc proiecţia-eveniment Golden Shorts: Best Films in Major Festivals, dedicată scurtmetrajelor care au luat marile trofee la Berlinale, Cannes şi Veneţia. Vor fi prezentate Batrachian’s Ballad, de Leonor Teles, filmul laureat cu Ursul de Aur în 2016, Waves ‘98, realizat de regizorul libanez Ely Dagher, câştigătorul Palme d’Or pentru scurtmetraj la Cannes 2015, Kung Fury, de David Sandberg, nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film 2015, Rate Me de Fyzal Boulifa, Premiul Illy pentru scurtmetraj la Cannes, Belladonna, de Dubravka Turic, Premiul Orizzonti la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2015.

Încă o premieră românească va avea loc la BIEFF în cadrul Galei de închidere, cu proiecţia eroticului şi provocatorului Einsenstein in Guanajuato, cel mai recent lungmetraj al lui Peter Greenaway, film participant în competiţia pentru Ursul de Aur la Berlin 2015 şi proiectat în capitală duminică, 20 martie, de la ora 20.00, la Cinema Muzeul Ţăranului, cu sprijinul British Council. Filmul surprinde experienţa senzuală trăită în Mexic de cineastul Sergei Eisenstein, cel mai mare regizor de film mut al Rusiei, care a reprezentat o punte între primele succese ale carierei sale – Strike, Battleship Potemkin -, şi October, care i-au adus faima la nivel internaţional şi parcursul ezitant care a urmat, cu Alexander Nevsky, Ivan the Terrible şi The Boyar’s Plot.

Sunday-lunch

Încărcat erotic şi conceput cu măiestrie, Eisenstein in Guanajuato este primul dintre cele două titluri dedicate unor momente din viaţa cineastului sovietic Sergei Eisenstein, cel mai mare regizor de film mut al Rusiei. Îndrăzneţ portret filmic al unei legende ruse, lungmetrajul analizează fără menajamente orientarea sexuală a acestuia într-un fel care nu ar fi fost vreodată posibil în ţara sa natală. Participant în competiţia pentru Ursul de Aur la Berlin, filmul dovedeşte că Peter Greenaway nu şi-a pierdut abilitatea de a uimi şi de provoca plăceri vinovate publicului la vizionarea filmelor sale. Un experimentalist din ce în ce mai provocator, Greenaway aparţine unei categorii rare, cea a regizorilor care reuşesc să încânte şi să zăpăcească, să provoace şi să şocheze, trăsătură prezentă din plin şi în ultima sa perioadă de creaţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.