Preşedintele APCE cere anchetă după afirmaţiile lui Ion Iliescu privind închisoarea CIA

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, cere autorităţilor române să efectueze o investigaţie serioasă, după afirmaţia fostului preşedinte Ion Iliescu privind prezenţa unui centru CIA în România, potrivit Digi24.

„Într-un interviu recent pentru Der Spiegel, fostul preşedinte român Ion Iliescu a recunoscut că ştia despre un centru CIA în România, deşi neagă că ştia ce se întâmpla acolo”, a afirmat Anne Brasseur, preşedintele APCE, potrivit comunicatului publicat vineri seara pe site-ul organizaţiei.

În urma mărturisirii lui Iliescu, procurorii români trebuie să efectueze o investigaţie serioasă asupra faptelor şi să-i tragă la răspundere pe cei care au comis infracţiuni în acest context, precizează comunicatul.

„În 2006 şi 2007, raportorul Adunării privind zborurile şi închisorile secrete ale CIA Dick Marty a acuzat România, alături de Polonia, că a găzduit centre secrete de detenţie folosite pentru torturarea suspecţilor în cadrul aşa-zisului război împotriva terorismului”, a adăugat Brasseur.

Rapoartele Marty au declanşat un proces pe care senatorul Marty l-a denumit „dinamica adevărului”, în urma căruia mai mulţi informatori au făcut declaraţii şi care a condus la descoperirea unor încălcări ale Convenţiei Europene privind Drepturile Omului de către Curtea de la Strasbourg, inclusiv sentinţe recente împotriva Poloniei referitoare la o închisoare secretă identificată de senatorul Marty în 2007, se mai arată în comunicat.

Ion Iliescu a afirmat, într-un interviu acordat Der Spiegel, că el a aprobat „în principiu”, în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.