Primele reacții ale șefilor BNR

Este un moment greu pentru întregul continent şi pentru România. România face parte din UE, a intrat în acest club şi şi-a făcut multe speranţe. Astăzi, viitorul acestui club este pus sub semnul întrebării, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, la Știrile ProTV.

Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Centrale spune că „leul este în pericol, dar BNR va face în aşa fel astfel încât să atenueze volatilitatea”.

“Acest Brexit are un efect de contagiune foarte puternic. Au început discuţii într-o mare parte a Europei deja. Vocile care au militat pentru Brexit în Marea Britanie încep să se adreseze acum şi Europei cu acelaşi tip de mesaj. Cred că va avea foarte mult de suferit Marea Britanie şi la fel şi continentul. Conducătorii din Marea Britanie şi-au greşit mesajul, iar această este prima învăţătură pe care trebuie să o tragem. Noi avem de ani buni un mesaj greşit şi asistăm la o denaturare a discurusul public, care se resimte în toată viaţă noastră. Trebuie să renunţăm la acest nenorocit de populism care prinde rădăcini şi înfloreşte în această ţară. La această campanie electorală, pentru locale, am văzut noi vreo încercare de analiză econimică? Vreo încercare de a vedea din partea candidaţilor ceva despre cum să se dezvolte localităţile, judeţele. Politicienii fug de problemele economice. S-ar putea să vedem efecte economice foarte rapide. BNR a făcut o harta a riscurilor, iar Brexit-ul se situează la risc sistemic major. În ceea ce priveşte analiză pieţii, probabil că vor interveni Banca Angliei şi alte forţe care vor remedia situaţia, dar nu foarte mult. Lira va suferi foarte mult în anii următori. Şi la noi s-ar putea să vedem astăzi şocuri ale pieţii, însă nu vor dura pe termen lung. N-ar fi exclus însă că acum mai mulţi investitorii să se îndrepte spre România”, a spus Vasilescu.

Întrebat ce influență va avea Brexit-ul asupra leului, consilierul Băncii central a spus că BNR are o politică de intervenţie în momente cruciale, în momente în care cursul joacă împotriva pieţii şi naturii economiei. “Nu pot face însă o prognoza a cursului, nimeni de la BNR nu poate, deoarece ar influenţă piaţă”, a afirmat acesta.

Leul se depreciază masiv pe piaţa interbancară după ce au apărut informaţii că rezultatul referendumului de ieri care arată că Marea Britanie iese din UE. Vineri dimineaţă, la ora 9.30, pe piaţa interbancară, euro se tranzacţiona în jurul valorii de 4,54-4,543 lei, cu peste doi bani faţă de cotaţia oficială anunţată joi de Banca Naţională a României (BNR), în timp ce dolarul american se tranzacţiona la 4,1-4,13 lei, cu 16 bani peste cotaţia oficială de joi. “E un punct de inflexiune. Implicaţiile sunt nu numai economice, ci şI geopolitice. Regatul Unit este nu numai o economie mare, cu un centru financiar global, dar are un rol cheie în politica de securitate. Să vedem ce va fi cu Regatul, dacă va rămâne unit”, a declarat Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, pentru Ziarul Financiar.

“Deja scoţienii vor un nou referendum. Situaţia acestui referendum in Regatul Unit trebuie judecat pentru a interpreta rezultatul şI dintr-o altă perspectivă. UK nu face parte din zona euro. Este o funcţionare nesatisfăcătoare a instituţiilor de ansamblu. Sunt foarte mulţI cetăţeni nemulţumiţi. Sunt mişcări anti-establishment şI pe stânga şI pe dreapta. Referendumul are o simbolistică care trece de graniţele sale. Dar cred că referendumul nu înseamnă nici dispariţia de pe harta economică a UK şI nici nu va însemna ruperea legăturilor strânse ale UK cu UE. Pentru noi nu înseamnă destrămarea proiectului european. Dacă iese UK nu este sfârşitul proiectului european. Este o gândire eronată. România trebuie să fie în primul rând al proiectului UE. Mai solidari ca altă dată, să aibă un discurs raţional. S-a greşit că din unele capitale au plecat mesajele: acum sau niciodată, veţI plăti. Nu se face. A fost o atitudine greşită chiar de la Bruxelles. E o naţiune divizată profund. Poate va fi încă un referendum în UK. Procedura tehnică este foarte complicată. Tehnic va dura mult, se va putea ajunge la o circulaţie a forţei de muncă care ne interesează pe noi şi să se asigure un comerţ liber”, a mai spus Dăianu. Potrivit acestuia, BNR BNR va face în aşa fel astfel încât să atenueze volatilitatea cursului leu/euro. “Sistemul bancar este bine capitalizat. BNR are rezerve considerabile. Nu avem o prezenţă a capitalului pe termen scurt, dacă fuge să pericliteze stabilitatea financiară şI economic Problema noastră este acasă. Deşi avem o datorie publică sub 40%, deşI avem o îndatorare externă în jur de 55% din PIB, deşI vom termina cu un deficit bugetar consolidat, avem un derapaj bugetar mare provocat nu de faptul că economia a intrat în recesiune şI au acţionat stablizatorii automaţI, ci pentru că au fost măsuri de relaxare fiscală. Trebuie gândit foarte bine proiectul de buget pe 2017 să nu avem un derapaj. Lucrurile se strică în Europa”, a conchis Dăianu.

Bursa de valori de la București a reacționat imediat după anunțul privind rezultatele finale ale referendumului. Principalul indice BET a înregistrat o scădere de 6%, pierdere ce este în ton cu bursele externe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.