Anastase a depus o iniţiativă de înfiinţare a Avocatului Copilului. Geoană o susţine

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, miercuri, la o dezbatere, că a depus la Parlament o iniţiativă legislativă privind înfiinţarea Avocatului Copilului, iar preşedintele Senatului, Mircea Geoană, prezent la eveniment, a precizat că susţine proiectul.

Roberta Anastase a făcut anunţul la o dezbatere organizată de Camera Deputaţilor şi de Asociaţia „Salvaţi Copiii”.

Anastase a apreciat că proiectul de lege „va însemna pentru copiii din România un pas important”, Avocatul Copilului urmând să fie înfiinţat în cadrul Avocatului Poporului.

„Avocatul Copilului este gândită ca o poziţionare în interiorul Avocatului Poporului, dar cu atribuţii sporite, pentru că de data aceasta Avocatul Copilului are obligaţia de a pune în lumină publică această tematică. Am văzut că foarte mulţi copii sunt conştienţi de drepturile pe care le au nu ştiu la ce pârghii să apeleze, astfel încât să găsească şi soluţii pentru problemele lor”, a adăugat Roberta Anastase.

Ea a arătat că una dintre instituţiile unde se vor putea adresa copiii va fi Avocatul Copilului: „Prin această lege, copilul se poate adresa acestei intituţii nu neapărat cu încunoştinţarea reprezentanţilor legali sau ai părinţilor. Iată un grad de independenţă important, aici vorbim şi de educaţie pentru accesarea de informare a copilului”.

Prezent la dezbatere, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a spus că va susţine un astfel de proiect de lege.

„Susţin cu energie ideea înfiinţării unui Avocat al copilului. Din păcate, în 2009 a fost respinsă în Senat şi regret acest lucru, vom lucra cu toţii mai bine de data aceasta şi vom defini cu mai multă precizie diviziunea muncii între Avocatul Poporului şi această nouă instituţie. Nu cred că vom avea vreo problemă în Senat în a trece o lege generoasă”, a explicat Geoană.

El a spus că, atunci când există o temă consensuală, nu există culoare politică. „Nu pot să mă angajez în numele colegilor şi colegelor mele din Senat, dar am simţit cel puţin în instituţia pe care o prezidez că atunci când există o temă consensuală sau o temă de interes general, de obicei colegii o susţin indiferent de culoarea politică. Cred că a venit clipa ca pentru starea şi drepturilor copilului să venim cu un set de indicatori tehnici analitici şi măsurabili, buget de buget, evaluare de evaluare, pentru a ne ajuta să fim mai precişi în urmărirea strategiei noastre”, a mai spus Mircea Geoană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.