Procurorii, scrisoare deschisă către președintele Iohannis

Ascociația Procurorilor îi solicită președintelui Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, să convoace o ședință a CSM pe tema presupușilor ofițeri acoperiți din justiție și în care să ceară SRI să-și precizeze poziția în mod oficial în urma declarațiilor controversate ale unui general al Serviciului, potrivit căreia SRI nu se mai retrage din „câmpul tactic” odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, ci își menţine „interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”. „O asemenea declarație aduce grave prejudicii imaginii justiției”, apreciază Asociația Procurorilor.

Iată scrisoarea

ASOCIAȚIA PROCURORILOR DIN ROMÂNIA

A.P.R.

Nr. 8/2015 ___ mai 2015

Excelenței Sale

Domnului Klaus Werner IOHANNIS

Președintele României

Asociația Procurorilor din România este o organizație profesională, non-politică și non-guvernamentală care și-a propus să militeze pentru respectarea normelor și principiilor general recunoscute la scară internațională în scopul asigurării independenței în efectuarea urmăririi penale, să contribuie la recunoașterea rolului crucial pe care procurorii îl exercită în cadrul justiției penale, la creșterea credibilității justiției.

Ne adresăm Dumneavoastră în temeiul art. 80 alin. (2) din Constituția României care vă acordă prerogativele de a veghea la buna funcționare a autorităților publice și de a exercita funcția de mediere între puterile statului.

Folosim această cale întrucât cererea noastră de acordare a unei audiențe de lucru a fost amânată sine die de către direcția de specialitate a Administrației Prezidențiale.

În urmă cu aproximativ două săptămâni un director din cadrul Serviciului Român de Informații a făcut o declarație publică potrivit căreia serviciile de informații se implică în soluționarea cauzelor penale până la pronunțarea hotărârii definitive și că se consideră parteneri cu judecătorii, procurorii și polițiștii.

Evident, o asemenea declarație aduce grave prejudicii imaginii justiției și a provocat reacții dure în presă, cea mai cunoscută fiind a redactorului șef al ziarului ”Cotidianul”.

Amintim că aceste luări de poziții survin după ce fostul Președinte al României a afirmat că există ofițeri acoperiți în justiție.

Una din asociațiile profesionale ale magistraților a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența justiției iar acest organism, după îndelungi dezbateri contradictorii, a hotărât să ceară Consiliului Suprem de Apărare a Țării să verifice dacă există ofițeri acoperiți în justiție.

Domnule Președinte, Consiliul Superior al Magistraturii nu poate rezolva singur această problemă, este necesar să-i conferiți un plus de autoritate prin prezența Dumneavoastră.

În acest sens, vă rugăm să convocați o ședință extraordinară a Consiliului Superior al Magistraturii pe care să o prezidați, în calitatea pe care legea v-o acordă, să cereți Serviciului Român de Informații să-și precizeze poziția în mod oficial prin organele sale de conducere și să solicitați ministrului justiției să incrimineze fapta de a fi ofițer acoperit în justiție.

Numai în acest mod putem repara imaginea justiției și asigura buna funcționare a acesteia în continuare.

Nu ne pronunțăm pentru întreruperea oricărei cooperări cu serviciile de informații dar cooperarea trebuie efectuată strict în limitele pe care le permite legea.

Justiția, Domnule Președinte, este pilonul central al Statutului de Drept și orice disfuncționalitate a acesteia afectează grav democrația și libertatea cetățeanului.

Sunteți singura autoritate publică ce poate interveni în mod salutar, redând funcționalitatea normală, firească a instituțiilor statului.

Vă rog să primiți expresia respectului nostru,

CONSILIUL DIRECTOR

AL

ASOCIAŢIEI PROCURORILOR DIN ROMÂNIA”

Declarația care a provocat nemulțumiri în rândul magistraților

Șeful Direcției Juridice a SRI Dumitru Dumbravă a declarat recent, într-un interviu acordat site-ului juridice.ro, că Serviciul nu se mai retrage „din câmpul tactic” odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, ci își menține „interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”.

„Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, în opinia mea, că sistemul judiciar îşi dezvoltă anticorpii necesari vindecării acestei patologii”, a declarat Dumbravă pentru sursa citată.

În urma declarației, Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a cerut recent Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să solicite de la SRI lămuriri. De asemenea, UNJR a cerut CSM să verifice dacă sunt ofițeri acoperiți printre magistrați, după afirmațiile făcute de Traian Băsescu în acest sens.

„Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), profund îngrijorată față de recentele declarații publice potrivit cărora în rândul magistraților ar exista ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete, precum și că instanțele de judecată au devenit, câmp tactic’ al serviciilor de informații, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenței justiției, să verifice dacă toți procurorii și judecătorii respectă interdicția de a nu fi lucrători de orice fel ai serviciilor de informații, iar rezultatul să fie făcut public, pentru restabilirea încrederii în justiție. De asemenea, UNJR a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să ceară de urgență clarificări publice Serviciului Român de Informații, care trebuie să explice corpului de magistrați și societății ce înseamnă concret „câmp tactic”, când vine vorba de justiție, și care sunt mijloacele prin care serviciul operează în acest „câmp tactic”. Serviciului Roman de Informații trebuie, de asemenea, să explice care este cadrul legal ce permite acestui serviciu să își mențină „interesul/ atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”, în ce constă în mod efectiv acest „interes”, care sunt limitele sale, de ce garanții este însoțit și ce control se exercită asupra sa”, arată Uniunea într-un comunicat transmis presei pe 11 mai.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.