Cel mai bogat oligarh din Rusia, despre sancţiunile Occidentului: Ce a fost mai greu a trecut!

Cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin, consideră că impactul sancţiunilor impuse de Occident a trecut de punctul culminant şi că din acest motiv investitorii internaţionali ar trebui să se întoarcă în Rusia. „Acum e din ce în ce mai clar că situaţia este mult mai stabilă politic şi mai previzibilă. Nimeni nu vrea mai multe sancţiuni. Cred că am ajuns la un nivel stabil în ceea ce priveşte tensiunile”, a declarat Potanin într-un interviu acordat Bloomberg Television. Europa şi SUA au impus mai multe sancţiuni unor companii ruse precum şi câtorva zeci de persoane proeminente din lumea energiei şi a finanţelor din Rusia, după ce anul trecut Moscova a anexat Crimeea. Rubla a pierdut din această cauză jumătate din valoarea sa iar banca centrală a apelat la rezerve pentru a încetini scăderea economică. În prezent sunt semne că situaţia poate fi stabilizată. Rubla şi-a revenit, fiind valuta cu cele mai bune

performanţe din lume în 2015, în timp ce pe plan politic preşedintele Vladimir Putin l-a primit pe secretarul de stat al SUA, John Kerry, pentru prima oară în aproximativ doi ani. „Investitorii se aşteptau la sancţiuni şi la probleme şi mai mari pentru economia Rusiei. Acum este momentul potrivit pentru ca investitorii să se întoarcă în Rusia”, a declarat Potanin.

Vladimir Potanin are o avere estimată de 16,7 miliarde de dolari, cea mai mare parte din ea provenind de la participaţia sa de 30% la cel mai mare grup minier din Rusia, OAO GMK Norilsk Nickel. Compania, care nu se află pe lista celor sancţionanţi, a profitat anul trecut de creşteri ale cotaţiilor nichelului şi paladiului. De asemenea, a câştigat din deprecierea rublei, chiar dacă moneda rusească şi-a revenit în parte în acest an. Potanin este unul dintre oligarhii ruşi care au ţinut puterea în frâu în timpul lui Bors Elţîn. El neagă că este oligarh şi spune că nu a avut niciodată puterea să forţeze pe cineva să facă sau nu ceva. „Nimeni nu are putere politică în Rusia cu excepţia preşedintelui şi a guvernului”, a spus Potanin.

Conform miliardarului, Europa şi SUA au greşit în relaţia cu Rusia pentru că nu au apreciat că naţiunea are propriile ei interese. „Suntem prieteni, dar nu suntem elevi din aceeaşi clasă. Ceva s-a rupt. După 11 septembrie 2001, Rusia a sărit să acorde un sprijin SUA”, spune Potanin.

Miliardarul caracterizează relaţia sa cu Putin ca fiind una între un om de afaceri care discută cu preşedintele problemele importante din industria minieră. Cei doi au o pasiune comună – hocheiul. În această lună, Potanin a jucat împotriva lui Putin la un meci de gală ce a avut loc la Soci. Oligarhul crede că Putin caută, ca şi pe gheaţă, un lider mai tânăr, capabil să conducă politica rusă. „Eu cred în conducere şi în concurenţă. Dacă vrei să găseşti un lider, ai nevoie de oameni cu care să concurezi. Oamenii îl iubesc pe Putin. Rusia iubeşte liderii puternici”, a conchis Potanin.

În urmă cu două luni, Kiril Dmitrie, CEO-ul Fondului Rusesc de Investiţii Directe, a explicat că “mai puţine“ companii europene vin acum în Rusia, dar multe companii chinezeşti „vin în masă“.

Autorităţile ruse au propus investitorilor străini cote-parte mergând până la 49% în zăcămintele petroliere, cu excepţia celor situate în platoul continental. Această măsură va permite companiilor petroliere ruse să obţină finanţări suplimentare, în absenţa creditelor occidentale. “Atragerea investitorilor străini în proiecte vizând zăcăminte situate pe continent nu este întâmplătoare, căci sporesc posibilităţile de creştere, inclusiv de creştere intensivă, prin utilizarea de noi tehnologii pentru Rusia, în scopul ameliorării coeficientului de extracţie, ridicându-l de la 0,35-0,4 în prezent la media mondială de 0,6”, explică expertul Ivan Kapitonov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.