Planul Poloniei pentru a scăpa de sancțiuni şi a debloca fondurile UE

Comisia Europeana

Guvernul polonez prezintă marţi la Bruxelles un plan de acţiune pentru a pune capăt procedurii europene lansate împotriva Varşoviei ca reacţie la reformele controversate ale sistemului judiciar întreprinse de guvernul precedent conservator naţionalist, transmite AFP.

Foaia de parcurs le va fi prezentată de ministrul polonez al justiţiei, Adam Bodnar, miniştrilor afacerilor europene din statele UE, reuniţi la Bruxelles, şi comisarului european pentru Justiţie, Didier Reynders.

Reformele judiciare întreprinse de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), acuzate că au subminat independenţa judecătorilor, au determinat Bruxellesul să blocheze zeci de miliarde de euro de fonduri destinate Poloniei în cadrul planului de relansare post-pandemie.

După ani de dispute între Bruxelles şi precedentul guvern de la Varşovia, Comisia a salutat în ianuarie eforturile noului guvern pro-UE condus de Donald Tusk de restabilire a statului de drept, apreciind că aceasta ar putea conduce la deblocarea fondurilor.

Comisia Europeană activase în decembrie 2017 împotriva Poloniei articolul 7 din Tratatul UE, care poate, în teorie, să meargă până la suspendarea dreptului de vot al unui stat în Consiliul UE.

El este prevăzut ca un ultim recurs împotriva unui stat ce comite ‘o încălcare gravă şi persistentă’ a valorilor UE.

Procedura a mai fost declanşată şi împotriva Ungariei în septembrie 2018, de această dată la iniţiativa Parlamentului European.

În cazul Poloniei, Comisia a considerat că reformele guvernului au avut ca efect să pună aparatul judiciar sub controlul politic al majorităţii aflate atunci la putere.

Totuşi, în practică, procedura articolului 7 nu a dat naştere decât unor discuţii în cadrul Consiliului UE, fără să fie luată vreo decizie de trecere la o etapă ulterioară care să ducă la sancţiuni.

Ministrul polonez al justiţiei şi-a anunţat săptămâna trecută intenţia de a prezenta ‘un plan de acţiune la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE (…) pentru a pune capăt procedurii prevăzute la articolul 7’ şi şi-a exprimat ‘speranţa ca aceasta să se producă înaintea alegerilor pentru Parlamentul European’, prevăzute între 6-9 iunie.

Fondurile europene alocate Poloniei în cadrul planului de relansare se ridică la aproape 60 miliarde de euro (34,5 miliarde ca împrumuturi şi 25,3 miliarde în granturi).

UE a autorizat totuşi în noiembrie virarea a 5,1 miliarde de euro, o sumă nesupusă niciunei condiţii, spre deosebire de restul fondurilor, care rămân îngheţate până la reformele aşteptate de Bruxelles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. UE mai nou funcționează pe șantaj. E organizație suprastatală și se comportă ca un guvern european..Deci are atitudine punitivă, se autosancționează,. Căci de fapt sabotarea uneia sau alteia dintre țările ”uniunii” e AUTOSABOTARE,..și catgoric nu e binele european..

  2. Asemenea masuri cum ia CE impotriva unei tari membre UE, nu se practica pe timpul Tratatului de la Varsovia sau a CAER. Ala mare( rusul, ukranul) erau mai subtili, astia de la Bruxeles sunt pe fata, vor sa conduca totul. Nu au tras nicio concluzie dupa iesirea Marii Britanii..

  3. „In colhoz pe Dealu Mare cine fura’acela are”.. UE e o organizație serioasă și niciodată nu va mai află nimeni de ce aceasta organizație a stat cu gura cascata când o invadau migranții și de ce au susținut lovitura de stat din Ucraina în 2014..Acum sug degetul așteptând să fie cât mai mult vânt și soare.. 🤣🤣

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.