Protest la Madrid: Bani sunt, dar sunt prea mulţi hoţi

Un milion de spanioli au ieşit în stradă pentru a protesta în 80 de oraşe ale ţării împotriva noilor măsuri de austeritate pe care guvernul conservator urmează să le aplice. Cei un milion de funcţionari publici şi sindicalişti s-au ciocnit cu forţele de poliţie. Violenţele au erupt la Madrid la miezul nopţii de joi spre vineri, poliţiştii fiind nevoiţi să folosească gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene, pentru a împiedica luarea cu asalt a clădirii parlamentului. În alte localităţi au fost construite baricade din coşuri de gunoi incemdiate, pentru a împiedica trecerea maşinilor de poliţie.

Mulţimea a strigat lozinci precum “Mâinile sus, acesta este un jaf”, iar unii protestatari purtau pancarte pe care scria “Franco s-a întors”. Oamenii au fost mobilizaţi prin intermediul reţelelor de socializare. “Spaniolii s-au săturat de politicieni. Să facem istorie!” a fost unul dintre mesajele de pe Twitter.

La Barcelona, peste 10 persoane au fost arestate, după ce mulţimea a încercat să pătrundă în parlamentul catalan. Opt pompieri din oraşul Mieres s-au dezbrăcat la piele şi au afişat o pancartă pe care scria “cu atâtea reduceri, am rămas goi puşcă”.

Oamenii sunt nemulţumiţi de preconizata eliminare primelor de Crăciun pentru funcţionarii publici, ceea ce înseamnă o reducere cu 7% a salariului lor anual. Joi, parlamentul spaniol a adoptat un pachet de austeritate care prevede majorări de taxe pentru acumularea la buget a 65 de miliarde de euro. “Nu mai avem de făcut nimic în afara de ieşit în strada. Am pierdut deja între 10 si 15% din salarii în ultimii patru ani”, spune Sara Alvera, angajată în sistemul judiciar. TVA-ul urmează să crească de la 18% la 21%. Toate aceste măsuri se iau într-o ţară în care şomajul este cel mai ridicat din întreaga UE, cu o rată de peste 50% în rândul tinerilor de până la 25 de ani.

Măsurile sunt necesare pentru aprobarea unui împrumut de 100 de miliarde de euro pentru sectorul bancar spaniol, pe care naţionalizările făcute în urmă cu doi ani nu au reuşit să-l salveze. Împrumutul urmează să fie aprobat de cei 17 miniştri de Finanţe ai zonei euro, vineri, la Bruxelles. Aceasta după ce Bundestagul german şi-a dat indispensabiliul acord, cu o zi înainte.

În ciuda acordului pentru împrumut, dobânzile la care Spania se împrumută de pe pieţele financiare au crescut la 7% pentru obligaţiunile emise pe zece ani, o valoare la care Portugalia şi Irlanda au avut nevoie de un imprumut de la UE şi FMI. Economia spaniolă este însă prea mare pentru ca actualele fonduri să poată susţine un împrumut, astfel încât capitalul oferit sistemului bancar pare singura variantă de salvare a economiei.

“Nu mai există bani pentru serviciile publice. Recurgem la reforme care ne vor permite să ne finanţăm”, a explicat situaţia premierul Mariano Rajoy.

“Nu este vorba despre lipsa banilor-există prea mulţi hoţi”, au replicat protestatarii.

“Protestele au trecut dincolo de graniţa ideologiei, au trecut dincolo de grupurile tradiţionale care demonstrează. Am văzut chiar şi situaţia în care militarii au ameninţat că vor protesta”, spune Ramon Pacheco, profesor la Kings College din Londra.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.