PSD e pe cale de dispariţie

PSD nu a fost pregătit să guverneze, altfel nu văd cum de a făcut greşeli elementare încă de la început. S-a comportat mai mult ca o bandă de gangsteri – în tradiţia leninistă – care pregăteşte un hold-up pentru 11 decembrie. Lovitura i-a reuşit, dar guvernarea este totul altceva. PSD este un partid populist de stînga, condus de oligarhi foarte bogaţi care au făcut bani prin contracte cu statul, adică din furtul banului public.

Liderii PSD au reuşit să scoată lumea în stradă datorită gafelor copioase pe care le-au făcut încercînd să treacă pe sub masă ordonanţe care spălau ca la Nufărul diverşi potentaţi. Instigatorul acestei manevre a fost Liviu Dragnea, cel care a ţinut morţiş să se vadă scăpat de cazier şi de o eventuală nouă condamnare. Şi-a subordonat partidul agendei lui personale. Ambiţia lui era/este să ajungă prim-ministru. De aici se vedea în 2019 preşedintele României. Pentru un băiat de miliţian dintr-un mic sat din Teleorman nu e rău deloc.
Pentru a-şi satisface aceste ambiţii măreţe a riscat situaţia PSD-ului. Azi PSD şi guvernul se văd izolaţi pe plan internaţional, priviţi cu neîncredere maximă. Au o presă proastă, cele mai mari cotidiene din lume i-au luat la refec. Nu sunt agreaţi la Bruxelles, nici în cabinetele europene.

Nici în lumea românească (majoritar anti PSD). Liderii PSD au constatat cu ocazia protestelor că nu pot controla situaţia cu cele 18% din voturi ale electoratului luate la 11 decembrie. Asta în ciuda majorităţii parlamentare pe care o are (împreună cu ALDE). Cei 82% din afara electoratului PSD-ist constituie o realitate complexă şi imprevizibilă cu care trebuie să se acomodeze, dacă vrea să guverneze şi mai ales dacă vrea ca victoria din 11 decembrie 2016 să nu fie şi ultima. Ca să fiu mai exact, se pune chestiunea supravieţuirii PSD! Victoria sa electorală a subliniat slăbiciunile sale structurale. Slăbiciuni care ar putea să cauzeze scindarea şi disoluţia – adică dispariţia lui ca mare partid.

Nu ştiu dacă Dragnea&Co au înţeles lecţia administrată de protestatari. Impresia mea este că nu. Îşi tot caută ţapi ispăşitori, alibiuri, subterfugii, pe cineva pe care să dea vina (Iohannis, Soros, multinaţionalele etc.). Una peste alta, PSD a probat suficient că nu a fost pregătit să guverneze o ţară din Europa 2017.

Or fi buni ruralii, lumpenproletarii, asistaţii, bătrînii – pentru urne. Or fi folositoare la numărarea voturilor pungile de sărăcie şi electoratul captiv al defavorizaţilor. Or fi buni cei lăsaţi în urmă de tranziţie! Peste toată această Românie înapoiată patronează PSD, cert. Dar România de azi este altceva decît era în 1990. Eşantionul cel mai exact a ceea ce este de fapt România azi îl oferă lumea din Piaţa Victoriei Bucureşti, protestatarii din Sibiu, Timişoara, Cluj etc. – o lume activă, educată, informată, cu şcoli, cu profesii competitive, cu opinii foarte diverse. PSD vrea să facă respiraţie artificială trecutului. Nu mizează pe România de azi şi de mîine. Dacă vrea să supravieţuiască, e obligat să prindă acest tren. Timp ar mai fi, trei ani de guvernare. Dacă nu reuşeşte, va fi şi ultimul lui examen pe scena istoriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Tanase 126 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.