Putin amenință că va cere redesenarea granițelor României

Într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg, Vladimir Putin avertizează împotriva unor posibile tentative de rediscutare a frontierelor europene rezultate în urma celui de-al doilea Război Mondial. Fragmentul a fost publicat şi pe pagina oficială a Kremlinului.

Întrebat dacă Moscova ar ceda Japoniei una dintre insulele Arhipelagului Kurile, aşa cum a făcut cu o parte a Insulei Tarabarov retrocedată Chinei, Vladimir Putin a respins ipoteza.

El a explicat diferenţa dintre cele două cazuri. Disputa privind Insula Tarabarov făcea parte din mecanismul de delimitare a frontierei, în timp ce problema Insulelor Kurile ţine de sfârşitul ultimei conflagraţii mondiale.

Reporterul Bloomberg, John Micklethwait, l-a întrebat dacă ar putea avea loc negocieri şi în privinţa enclavei Kaliningrad. Deşi Micklethwait a subliniat că a fost mai mult o glumă, privirea preşedintelui rus a devenit mai dură.

„Să lăsăm glumele la o parte. Dacă cineva este dispus să reconsidere rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial, atunci hai să discutăm acest lucru. Dar, va trebui să luăm în discuţie nu numai Kaliningradul dar şi teritoriile din est ale Germaniei, oraşul Lvov, care a fost al Poloniei, dar şi Ungaria şi România. Dacă cineva vrea să deschidă această Cutie a Pandorei şi să se ocupe de ea, foarte bine, să facă acest lucru”, a spus Putin.

Interviul a fost realizat la Vladivostok, unde Vladimir Putin a avut o importantă întâlnire cu premierul nipon Shinzo Abe.

Moscova este interesată de o creştere a cooperării economice între Rusia şi Japonia, dar aceasta este afectată de disputa privind statutul Insulelor Kurile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.