Putin: Rusia îi va apăra pe rusofonii din afara ţării

Rusia va continua să protejeze populaţiile rusofone din străinătate, prin mijloace politice, economice şi umanitare, a declarat, marţi, preşedintele Vladimir Putin, imediat după relansarea de către Kiev a operaţiunii militare împotriva separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.

Preşedintele a declarat că omologului său ucrainean Petro Poroşenko îi revine “deplina responsabilitate” a reluării oficiale a luptelor din estul Ucrainei, ca urmare a refuzului sau de a prelungi acordul de încetare a focului, în ciuda apelului lansat în acest sens de Angela Merkel şi Francois Hollande.

“Din nefericire, preşedintele Poroşenko a luat decizia de a relansa operatiunile militare şi noi – vreau să spun eu însumi şi colegii mei europeni – nu l-am putut convinge că drumul spre o pace stabilă, puternică şi durabilă nu trece prin război”, a spus Putin în cadrul unui discurs în faţa ambasadorilor ruşi reuniţi la Moscova.

“Până cum, Petro Alexeevici (Poroşenko) nu a fost direct legat de declansarea operaţiunilor militare, dar apoi el şi-a asumat această responsabilitate, nu doar pe plan militar, ci şi pe plan politic”, a spus Putin. Ceea ce se întâmplă în Ucraina este apogeul tendinţelor negative din politica mondială, a spus Putin. “Sper că pragmatismul va învinge, că occidentalii vor renunţa la ambiţii, vor începe să contruiască relaţii pe picior de egalitate şi pe baza respectului reciproc”, a mai declarat preşedintele rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.