Reacția MAE după ce un consilier italian s-a lăudat că a bătut un român

Ministerul Afacerilor Externe condamnă, duminică, prin purtătorul de cuvânt Brândușa Predescu, atitudinea consilierului italian Anthony Aliano care a anunțat „cu satisfacție”, pe Facebook, că a bătut un român în plină stradă.

„Considerăm inadmisibilă atitudinea exprimată de un politician, reprezentant al administrației locale din Italia, ale cărui afirmații injurioase la adresa unui presupus român denotă o evidentă atitudine xenofobă și prejudecăți grave la adresa cetățenilor românilor în ansamblu, fiind în același timp un îndemn direct la violență. Este inacceptabil ca un oficial al administrației local a unui stat membru UE, prieten și partener, să se exprime, chiar și pe o rețea de socializare, în acest mod denigrator față de alți cetățeni europeni, față de români”, afirmă purtătorul de cuvânt al MAE într-un comunicat transmis duminică.

Conform oficialului MAE, „asemenea afirmații, cu evidentă conotație xenofobă, afectează și decredibilizează rolul de model și de reper moral pentru comunitate pe care orice ales local într-o administrație europeană ar trebui să și-l asume”.

„România respinge orice manifestare prin care cetățenii săi sunt discriminați, etichetați jignitor și denigrați în societățile europene în care au ales să trăiască, exercitându-și drepturile egale cu toți ceilalți cetățeni europeni. Din această perspectivă, România nu va ezita să se disocieze și să condamne public atitudini de tipul celei menționate care promovează xenofobia însoțită de violență și care, în mod deliberat, stimulează manifestări și poziții politice extremiste, în contrast total cu valorile europene”, a mai spune Predescu în comunicatul citat.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a declarat, într-o intervenție TV, că nu e de acceptat ca atitudinea la adresa românilor a consilierului să rămână nesancționată, el adăugând că românii din Peninsulă trebuie să primească din partea guvernului de la Roma o reacție de condamnare a acestui gest.

„Ca ministru, român și european, nu pot decât să condamn în termenii cei mai fermi această atitudine profund jignitoare la adresa românilor. Este profund regretabil, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un consilier local din Italia, o țară cu care România are relații profunde. Astfel de atitudini intolerabile nu doar că le condamnăm, vom semnala pe canale diplomatice. Din conduita unui funcționar local cu mintea rătăcită se poate ajunge la o atitudine ceva mai largă vizavi de comunitatea românească și nu putem accepta așa ceva. Nu putem accepta ca astfel de declarații să rămână nesancționate”, a afirmat Corlățean.

El a subliniat că este important pentru comunitatea românească din Italia ca guvernul de la Roma să reacționeze public și să condamne gestul lui Anthony Aliano.

„Comunitatea românească din Italia este cea mai mare comunitate străină din această țară și are un rol important în economia țării. În mod firesc, merită respectată. Este respectată de premierul italian Renzi, dar trebuie să fie vizibilă și comunității europene. Autoritățile italiene să declare public dezaprobarea față de un astfel de gest. Este important pentru românii din Italia să audă această reacție din partea guvernului italian. Relațiile dintre guverne, dintre state, este foarte bună”, a mai spus ministrul de Externe.

Un consilier din oraşul italian Montesilvano, Anthony Hernest Aliano, s-a laudat pe Facebook că i-a aplicat „doi pumni de calitate superioară” unui pieton român care i-ar fi lovit maşina cu piciorul.

„Astăzi (vineri – n.r), în timp ce mergeam spre serviciu, un român cred (aşa părea după limbajul vulgar) îmi traversează strada cu un câine mare care îl trăgea înainte cu viteză, iar el, nereuşind să se sincronizeze cu trecerea mea, îmi trage un şut puternic în maşină. Morala fabulei: am coborât din maşină şi i-am aplicat doi pumni de calitate superioară. Şi i-am spus: când am fost eu în România cu serviciul (timp de şase luni), m-au tratat rău, deşi am fost respectuos. Noi, în Italia, vă permitem să staţi pe străzi, să furaţi, să comiteţi violuri, infracţiuni, să prostituaţi minori.. Dar istoria se va schimba !!! (…) PS. Acum, să spuneţi că sunt eu rasist!”, a scris, pe propria pagină de Facebook, Anthony Aliano, consilier municipal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.